keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kai Ekholm: Haavoittuneet kirjastot / Libricide

Ilmestymisaika: 2004
Sivumäärä: 208
Kustantaja: BTJ Kirjastopalvelu
ISBN: 951-692-583-9
Muoto: Pokkari

*Miten kävi Aleksandrian kirjaston? Kuinka monta miljoonaa kirjaa natsit ryöstivät Venäjältä? Mihin joutuivat Saksan kulttuuriaarteet sodan jälkiselvittelyissä? Missä on Hitlerin kirjasto? Onko Suomessa sotasaaliskirjoja? Viime vuosisadan yllä leijuu palaneiden kirjojen katku. Kirjastoja on Aleksanteri Suuren ja Napoleonin ajoista saakka tuhottu ja ryöstetty arvokkaina sotasaaliina. Tiibetissä, hajonneessa Jugoslaviassa ja Kuwaitissa kirjoja tuhottiin myös uskonnollisin, poliittisin ja etnisin perustein.

Haavoittuneet kirjastot antaa erinomaisen kokonaiskuvan viime vuosisadan kirjastotuhoista, toisen maailmansodan kirjaryöstöistä ja niistä kirja-aarteista, joita edelleen vaaditaan luovutettaviksi alkuperäisille omistajilleen. Teos etenee kuin jännityskertomus ja tarjoaa yllättäviä käänteitä ja uutta tietoa kirjan ja kirjastojen kohtaloista. Se palauttaa mieleen kirjaston hoitajien sodanaikaiset ponnistelut kirjojen pelastamiseksi ja kertoo, mikä merkitys kirjastoilla ja kirjallisuudella on sodan aikana myös siviiliväestölle.*



Todella mielenkiintoinen ja hyvin selvästi kirjoitettu teos, joka etenee järjestelmällisesti. Monta kertaa lukiessa tuntui todella pahalta tajuta, miten paljon korvaamatonta materiaalia on tuhottu tai tuhoutunut. Tunnustettava, että välillä ihan suorasti itketti. Suosittelen kyllä ehdottomasti kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti