maanantai 9. joulukuuta 2013

Franz Kafka: Oikeusjuttu

Alkuteos: Der Prozess (1925)
Suomentaja: Aukusti Simojoki
Ilmestymisaika: 1986 (ko.painos)
Sivumäärä: 234
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-13488-0
Muoto: Kirja


*Vuosisatamme suurimpiin ja omalaatuisimpiin kuuluvan kirjailijan maineikkain teos, kirja joka pitää lukijan otteessaan kuin todelta tuntuva painajaisuni. Oikeusjuttu  on merkillinen kertomus eräänlaisessa poliisivaltiossa tapahtuvasta oikeudenkäynnistä, jossa syytetty sen paremmin kuin syyttäjätkään eivät tiedä, mistä rikoksesta on kysymys. Tämä on tyypillistä Kafkaa, tämä on tyypillistä ihmisen osaa: syyllisyydentunne, rangaistus, kärsimys, myötätunto, uni, todellisuus.

Kafkan erikoislaatuinen huumori yhdessä persoonallisen näkemistavan ja tehoavan kuvaamiskyvyn kanssa tekevät Oikeusjutusta yhden aikamme vaikuttavimmista romaaneista.*




Pidän Kafkan tyylistä kuvata asioita, vaikka hän väliin ilmaiseekin asioita melko monimutkaisin sanankääntein. Teksti on miellyttävää lukea ja se on värikästä. Jotkut ilmaukset saattavat vaikuttaa hieman vanhahtavilta, mutta se lienee ymmärrettävää otettaessa huomioon kirjoitus- ja suomennusajat.

Juonellisesti kirja on mielenkiintoinen. Useammin kuin kerran olin vähän ällikällä lyöty. Tapahtumat etenevät joutuin ja yllättäviä käänteitä tapahtuu. Joskus asiat eivät tunnu juurikaan liittyvän toisiinsa, mutta kohta paljastuukin, että niillä onkin merkittävä yhteys.

Oikeastaan minun on tunnustettava, että en juurikaan pidä Josef K.sta. Hän on minusta turhan tärkeilevä tyyppi, joka arvostaa itseään liikaa. Lisäksi hän käyttäytyy varsin kevytkenkäisesti naisia kohtaan. On kuitenkin mielenkiintoista seurata hänen vaiheitaan tarinan edetessä. Ja loppuratkaisu on mielestäni virkistävää vaihtelua, joskin syyt moiseen loppuun jäävät aivan yhtä epäselviksi kuin se, mistä oikeusjutusta koko kirjassa oli kyse.

En ehkä suosittelisi sellaisille, jotka kaipaavat selvää ja ymmärrettävää loppuratkaisua ja juonta. Kaikille muille ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti