torstai 17. huhtikuuta 2014

Agatha Christie: Salaperäiset rukiinjyvät

Alkuteos: A Pocket Full of Rye (1953)
Suomentaja: Eila Pennanen
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 264
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-32355-1
Muoto: Kirja
Sarjamerkintä: Neiti Marple –sarja

*Sinä aamuna oli neiti Somersin, uuden konekirjoittajan, vuoro keittää tee. Sen tarjoili herra Fortescuelle viehättävä ”yksityissihteeri” neiti Grosvenor. Neiti Griffith, konekirjoitusosaston rautainen esinainen, puolestaan valvoi firman teeseremonian sujuvan asianmukaisesti. Niinpä useammalla kuin yhdellä henkilöllä näytti olleen tilaisuus tipauttaa myrkkyä esimiehen teekuppiin.

Ruumiin vaatteiden taskuista löytyivät ne tavalliset tavarat: nenäliina, avaimet, lompakko ja pikkurahaa. Ja sitten jotakin kerrassaan omituista. Rex Fortescuen takin oikeanpuoleisessa taskussa oli viljaa…

Salaperäiset rukiinjyvät on klassinen Neiti Marple – mysteeri vuodelta 1953.*




Christien taito on siinä, että hän todella osaa yllättää lukijansa. Lukiessa huomaa pohtivansa erilaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja, jotka kuitenkin varsin usein osoittautuvat vääriksi. Ja kun lopulta syyllinen paljastetaan, huomataan, että kaikki oikean ratkaisun avaimet olivat koko ajan tarjolla. Niitä ei vain osannut yhdistää toisiinsa. Pakko sanoa, että se on oikein piristävää. Nautin kovasti moisesta tunteesta.

Kuten Christien kirjat yleensä, myös tämä etenee rauhallisesti, miltei verkkaisesti. Ihmiset puhuvat paljon ja välillä se saattaa lukijasta tuntua jopa turhan jauhamiselta. Näin ei kuitenkaan ole. Kaikki on tarkkaan suunniteltua. Kuten tämänkertainen murhakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti