torstai 7. heinäkuuta 2016

Tuomas Heikkilä: Piirtoja ja kirjaimia - Kirjoittamisen kulttuurihistoriaa keskiajalla

Alkuteos: Piirtoja ja kirjaimia - Kirjoittamisen kulttuurihistoriaa keskiajalla (2009)
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 191
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
ISBN: 978-952-222-065-3
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2016: 14. Historiaa käsittelevä tietokirja (27/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6


*Harva käyttöesine on muuttunut tuhannen vuoden kuluessa niin vähän kuin kirja. Käsin kirjoitettu kirja, keskiaikainen käsikirjoitus on kuin historian tallelokero, jonka salojen avaaminen johdattaa länsimaisten tapojen ja kulttuurin juurille. Kirjallisen keskiajan mystiikka munkinkammioista mustereseptiin, hanhensulkakynän teroittamisesta kirkkoruhtinaan kirjastoon avautuu kiehtovalla tavalla. Ainutlaatuinen, myös keskiaikaisen Suomen kirjallista kulttuuria esittelevä yleistajuinen teos on runsaasti kuvitettu aiemmin julkaisemattomin näyttein alkuperäisistä käsikirjoituksista. Havainnolliset esimerkit johdattavat lukijan suoraan keskiaikaisen kirjurin työpöydän ääreen ja menneisyyden kirjalliseen maailmaan - aikaan, jolloin piirrot ja kirjaimet liittivät Suomen osaksi sen nykyistä kulttuuripiiriä.*


Kirjan kuvitus on upea. Värikuvat avaavat kauniisti kirjan historiaa ja esittelevät upeita kirjoja historian varrelta. Monet kuvista myös havainnollistavat kirjan rakennetta ja muutoksia, joita kirja on kokenut. Jo kuvien takia kirja on hyvin mielenkiintoinen.


Teksti on kirjoitettu selkeästi ja havainnollistavasti. Esimerkit ovat sen verran helppotajuisia, että aiheesta vähemmänkin tietävä pääsee helposti kärrylle ja ymmärtää tekstin. Kirjan keksiaikaisen historian lisäksi teos sisältää hyvät viittaukset myös kirjan varhaisempaan historiaan, siihen, mistä lähdettiin liikkeelle ja miten nykymuotoinen kirja vähitellen syntyi. Tutuiksi tulevat niin kirjoitusvälineen kuin musteenkin muutokset, sekä se, miten ja miksi vähitellen siirryttiin papyruksesta ensin pergamenttiin ja sitten paperiin.

Mielenkiintoinen ja opettavainen tietokirja kaikille kirjan ystäville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti