maanantai 9. syyskuuta 2019

Lee Child: Terässeinä

Alkuteos: Nothing to Lose (2008)
Kääntäjä: Jukka Jääskeläinen
Ilmestymisaika: (ko.painos)
Sivumäärä: 390
Kustantaja: Karisto
ISBN: 978-951-23-6137-3
Muoto: e-kirja (EPUP)
Sarjamerkintä: Jack Reacher #?
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2 ja 35
Hyllynlämmittäjä: 37

*Kaksi pikkukaupunkia keskellä autiota Keskilännen tasankoa. Toisessa vieraanvarainen tunnelma, toisesta Jack Reacher viedään kunnan rajalle poliisin saattamana, kuin villissä lännessä ennen vanhaan.

Tämän jälkeen Reacheria ei kuitenkaan pysäytä mikään. Ei Coloradon öinen autiomaa, ei kovakouraisten apulaissheriffien kuolemanpartio. Tai edes valtava teräksinen aita, joka kätkee katseilta kaupungin ainoan työnantajan, valtavan metallifirman.

Mitä salaisuuksia jättimäisen seinän taakse kätkeytyy? Miksi nuoret miehet katoavat? Salaperäinen naispoliisi apunaan Reacher ryhtyy selvittämään asiaa.*


Ensimmäinen kirjallinen kosketukseni Jack Reacheriin. Pari filmatisointia olen kyllä nähnyt ja pitänytkin niistä. Tom Cruise on hyvä näyttelijä, joskin nyt yhden kirjan luettuani ihmettelen hieman hänen valintaansa rooliin. Toki kirjat ja elokuvat ovat eri asia, mutta pikkuinen Tomppa esittämässä 190 senttistä ja yli 100 kiloista miehenjärkälettä tuntuu hieman hassulta…

Kaikkiaan Reacher kirja jätti minuun hieman ristiriitaisen tunnelman. Kirjassa tapahtuu ja paljon. Yksinkertaiselta vaikuttavat asiat uppoavat syvemmälle ihmisten, amerikkalaisten, elämään. Kaikki tuntuu olevan pintakiiltoa ja silmänlumetta. Ja silti tämä entinen sotilaspoliisi näkee melkoisen helposti kaiken lävitse ja ratkaisee tilanteen kuin tilanteen. Joko älyllään tai sitten nyrkeillään. Välillä on reilusti aikaa nauttia kahvia. Sekä arvostella kahvikuppien ja kahvin laatua.

Petyin hieman kirjan tyyliin. Tarina etenee hyvin ja varmasti, mutta kirjoitustyyli tuntui minun makuuni jokseenkin tökkivältä. Se ei ollut kovin sulavaa, vaan ehkä jo enemmän kohti elokuvakäsikirjoituksen suuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti