tiistai 4. maaliskuuta 2014

Robert van Gulik: Kiinalaiset naulamurhat

Alkuteos: The  Chinese Nail Murders (1961)
Suomentaja: Kristiina Rikman
Ilmestymisaika: 1994 (ko.painos)
Sivumäärä: 221
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-06090-9
Muoto: Kirja
Sarjamerkintä: 5 osa tuomari Deestä kertovassa sarjassa

*Pei-chowissa on kylmä. Niin kylmä että tuomari Deen on toimistossaankin kyhjötettävä turkkiin kääriytyneenä ja vanha korvaläpällinen karvahattu päässä. Silti hän tuntee miten jäinen viima puhaltelee huoneen läpi.

Lieneekö Pei-chowin kylmyyden ja eristyneisyyden syytä, että rikoksetkin tuntuvat synkemmiltä ja salaperäisemmiltä kuin mitkään niistä rikoksista joita tuomari Dee edellisissä virkapaikoissaan niin menestyksellisesti on ratkaissut. Vai onko syynä se, että kaupungin asujaimistossa vielä on sukuja joiden suonissa virtaa tataari verta ja jotka edelleen harjoittavat barbaarivelhojen salaisia menoja.

Tuomari Dee joutuu joka tapauksessa kohtaamaan eriskummallisia henkilöitä ja setvimään merkillisiä juonia ennen kuin Päättömän ruumiin tapaus ja Murhatun kauppiaan tapaus on viety päätökseen.*



Vähän erilaisempi dekkari kyseessä. Mielenkiintoinen tuttavuus tosin. Jotenkin jännittävää lukea, miten entisaikoina – siis ihan muinaisessa Kiinassa – rikoksia ratkaistiin ja miten silloin elettiin ja toimittiin oikeusistuimissa. Hahmojen puheet ja teot kun nimittäin ovat varsin erilaisia. Vai miltäpä kuolemanrangaistus lievemmässä muodossaan kuulostaa? Miten muka kuolemanrangaistusta voi lieventää?

Kirjassa tutkitaan muutamaakin eri tapausta, jotka limittyvät ja lomittuvat hyvin toisiinsa niin, ettei yksi voi kunnolla selvitä ilman toista. Joskin lukija saattaa huomata toivovansa, että joissain kohdissa tuomari ei olisi aivan niin rehellinen ja oikeudenmukainen kuin mitä hän on. Jossain kohdissa sallisi tarkoituksen pyhittää keinot.

Teos on kirjoitettu rauhalliseen sävyyn. Mistään rämistelystä ei ole kyse. Tässä on kiireetön ja rauhallisesti etenevä dekkari, joka kuitenkin tarjoaa mielenkiintoisia pähkinöitä purtavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti