sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Aliette de Bodard: Perhonen ja jaguaari

Alkuteos: 2007-2012 (ilmestyneet.)
Toimittaja: Saara Henrikson
Suomentajat: Christine Thorel ja Markus Harju
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 189
Kustantaja: Osuuskumma
ISBN: 978-952-6642-08-6
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b


*Aliette de Bodardin vaihtoehtohistoriallisessa tarinamaailmassa kiinalaiset ovat löytäneet Amerikan ennen eurooppalaisia. Kiinalaisten ruuti ja kanuunankuulat ovat kukistaneet Hernán Cortésin nopeasti. Historian kuluessa Pohjois-Amerikan länsirannikosta on kehittynyt mahtava itsenäinen valtio, Xuya. Voittokulku jatkuu avaruusaikaan saakka, kun xuyalaiset kehittävät lihan ja tekoälyn yhdistävät Mielet ohjaamaan aluksiaan.


Nebula-palkittu Aliette de Bordard on science fictionin nousevia nimiä. Vietnamilaistaustainen de Bodard yhdistää tarinoissaan menestyksellisesti kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuvaa science fictionia sekä esikolumbiaanisen Amerikan ja toisaalta Kiinan ja Vietnamin historiaa.*

Tässä on jälleen kirja, johon tartuin nimen ja kannen perusteella. Enkä joutunut katumaan. Tämän kokoelman tarinat ovat ilmestyneet aika pitkällä aikavälillä. Vuodesta 2007 aina vuoteen 2012. Silti niistä on onnistuttu kasaamaan todella kiinnostava ja ehyt kokonaisuus, jonka voisi aivan hyvin kuvitella ilmestyneen alkuperäisestikin yksissä kansissa.


Teos on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen tapahtuu selvästi rakkaan Maa-planeettamme kamaralla. Tämä osa pitää sisällään teokset Varjo Jaguaarien huoneessa (The Jaguar House, in Shadow, 2010), Aamulla putoava perhonen (Butterfly, Falling at Dawn, 2008) ja Kadonnut morsian (Lost Xuyan bride, 2007). Näistä tarinoista henkii selvä kiinnostus ja rakkaus tätä vaihtoehtomaailmaa kohtaan. Kulttuuria esitellään ja avataan, henkilöhahmoissa on tyyliä ja vaihtuvuutta. Niin paljon kuin lyhyissä teksteissä ylipäätään voi olla. Itse rakastan vaihtuvuutta. Tässä on dekkaria ja salapoliisintyötä sijoitettuna scifiin. Aivan ihastuttavaa!


Toinen osa vie meidät avaruuteen teoksillaan Kasvattaja (The Shipmaker, 2010), Aluksen veli (Ship’s Brother, 2012) ja Kaksi siskoa maanpaossa (Two Sisters in Exile, ?). Tarinat avaavat maailman avaruudessa, jossa naiset synnyttävät koneihmisiä, aluksia, jotka elävät vuosisatoja. Kulkevat halki avaruuden nopeasti, nopeammin kuin normaalissa horrosaluksessa olisi ikinä mahdollista. Ja kuinka alukset ovat ja eivät ole osa perhettä ja sukua…

Minun on tunnustettava, että jäin kyllä koukkuun tähän vaihtoehtomaailmaan. Se on hyvin koottu ja rakennettu. Sekä täysin uskottava. Näin olisi voinut aivan hyvin käydä. Sitä sitten tiedä, olisiko niin parempi kuin nyt… Ehdottomasti kuitenkin tutustumisen arvoinen teos ja maailma. Suosittelen lämpimästi kaikille scifin ystäville, että niille, joille genre on vieraampi. Tästä on todella helppo ja miellyttävä lähteä tutustumaan, sillä tarinat imaisevat mukaansa ja ovat miellyttävän mittaisia. Vähältä piti, etten itse ahmaissut koko kirjaa yhdeltä istumalta. Ilman seuraavan päivän työvuoroa, olisin sen varmaan tehnytkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti