Alkuteos: The Handmaid’s Tale (1985)
Kääntäjä: Matti Kannosto
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 330
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-9817-6
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2019: 11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa (16/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 8, 11, 16, 25, 32, 36 ja 38
Hyllynlämmittäjä: 5
Lukulistalta: 4
*Margaret Atwoodin Orjattaresi on vavahduttava dystopia lähitulevaisuuden Yhdysvalloista, jossa vanhatestamentilliset fundamentalistit ovat ottaneet vallan. Yhdysvalloista on tullut Gilead. Hedelmälliset naiset on alistettu nimettömiksi synnytyskoneiksi, yksikään nainen ei saa lukea eikä kirjoittaa, kaikkea valvotaan. Mutta vähitellen kapinan siemenet itävät kaikkien kastien naisissa.
Yli 30 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen romaanin teemat vapaudesta ja naisen oikeuksista ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Kirjaan perustuva televisiosarja on ollut maailmanlaajuinen arvostelumenestys.
Margaret Atwood (s.1939) on yksi aikamme merkittävimmistä kirjailijoista, taiturillinen sanankäyttäjä ja kriittinen näkijä, feministi ja kirjallisuuskriitikko.
Orjattaresi (engl. The Handmaid’s Tale) on tärkeä klassikko, joka on ilmestynyt alunperin vuonna 1985.*
Kirjan kerronta on koukuttavaa. Lukija tempautuu mukaan tarinaan ja jännittää yhdessä kertojan kanssa. Samalla kuitenkin itse jäin kaipaamaan lisää tietoja. Kertoja kertoo tarinaansa ja menneitä tapahtumia pätkittäin ja järjestyksessä, joka voi tuntua jopa sattumanvaraiselta. Se, mitä on tapahtunut ja miksi, jää aluksi täysin arvailujen varaan. Onneksi kirjan viimeinen luku selittää osan asioista, mutta ei kaikkia.
Lopulta tarinan kertoja jää jokseenkin kasvottomaksi. Hän on nainen, todistetusti hedelmällinen ja hän on kadottanut ystävänsä ja pelkää heidän puolestaan. Ja myös omasta puolestaan. Hän voi olla kuka tahansa. Sinä tai minä. Ja siinä on Orjattaresi voima. Personoimatta liikaa kertojaa Atwood on luonut samaistuttavan naiskertojan, jonka asemaan, tai osaksi hänen tarinaansa, lähes kuka tahansa voi kuvitella itsensä. Siksi kirja ja sen sanoma ovat edelleenkin ajankohtaisia ja ehkä jopa järkyttäviä. Orjataresi on helposti lähestyttävä klassikko, joka kuitenkin antaa rutkasti ajateltavaa.
Tämä on upea klassikkokirja, olen aivan mykistynyt tarinasta.
VastaaPoistaMinä myös. Kovasti odottelen jatkoa, jota huhujen mukaan olisi tulossa. Televisiosarjaa en ole uskaltautunut vielä katsomaan.
Poista