keskiviikko 21. elokuuta 2024

Moa Herngren: Ruotsalainen avioero

Alkuteos: Skilsmässan (2022)

Kääntäjä: Sirje Niitepõld

Lukija: Anna Saksman

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Gummerus

Kesto: 10h 43min

ISBN: 9789512440702

Muoto: e-äänikirja

Peukku: q^^



*Jokaisessa erossa on kaksi puolta. Ruotsalainen avioero on yhden avioliiton läpivalaisu molempien osapuolten näkökulmasta. Se kertoo tutun tarinan yllättävällä tavalla.


Bea ja Niklas ovat olleet yhdessä yli kolmekymmentä vuotta ja elävät mukavaa elämää hienostoalueella Tukholmassa. Eräänä iltana tyhjänpäiväisen riidan päätteeksi Niklas katoaa. Bea olettaa hänen palaavan pian kotiin häntä koipien välissä, mutta tunnit kuluvat, eikä Niklaksesta näy jälkeäkään.*




Ilman tutun suositusta en olisi tarttunut tähän kirjaan. Nyt olen tyytyväinen, että tartuin. Tämä nimittäin todella herätti tunteita.


En pidä kummastakaan päähenkilöstä. En Beasta sen paremmin kuin Niklaksestakaan. Minusta he kumpikin ovat välillä oikeassa ja välillä väärässä. Monesti kumpikin toimii tökerösti ja ajattelemattomasti. Heidän pitäisi puhua enemmän ja koettaa ymmärtää, että ihmiset voivat muuttua. Että ihmisten tarvitsee muuttua.


Pariskunta on kangistunut vanhoihin tapoihin. Toinen antaa liian helposti periksi, eikä osaa oikein ilmaista omia halujaan. Toinen taas uhrautuu ja manipuloi itse valitsemallaan roolilla, jossa tietoisesti on jäänyt "altavastaajan" asemaan. Ja sitäkös on mainiota käyttää keinona syyllistämiseen ja siihen, että saa aina oman tahtonsa lävitse.


Näiden kummankin pitäisi oppia se, että heillä kummallakin on oikeus olla onnellisia. Että he saavat tehdä asioita ja opetella uutta. Kaiken ei tarvitse aina olla samanlaista ja mennä samalla tavalla. Tärkeimpänä heidän tulisi oppia puhumaan ja kommunikoimaan keskenään.


Raivostuttava kirja. Paikoitellen hyvä, useimmiten vihattava. Meni minulla ehkä hivenen liikaa ihon alle, jotta olisin todella voinut nauttia tästä.


Saksman ei ole suosikki lukijani, joten ehkä sekin vaikutti asiaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti