torstai 17. toukokuuta 2018

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Alkuteos: Kudottujen kujien kaupunki (2015)
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 334
Kustantaja: Teos
ISBN: 978-951-851-593-0
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pari (33/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 7, 16, 23, 34 ja 42
Lukulistalta: 18

*Toistuvien tulvien koettelemalla saarella nuori kutoja Eliana löytää Seittien Talon pihasta verisen, puhekyvyttömän naisen. Vain naisen ihoon kirjoitettu nimi vihjaa siitä, kuinka hän on päätynyt kutojien luokse.

Tulvien pahetessa myös tuntematon sairaus alkaa vaivata saaren kasveja, eläimiä ja ihmisiä. Äänettömän naisen tarinaa selvittäessään Eliana löytää itsensä keskeltä saaren historian ja nykyisyyden kudelmaa, jonka langat lomittuvat ja kietoutuvat toisiinsa kuin kutojien seinävaatteissa - tai niissä unissa, jotka ovat saarella kiellettyjä.

Kudottujen kujien kaupunki on Emmi Itärannan toinen romaani. Sen mestarillisesti punottu juoni, syvä inhimillisyys ja tarkka, kaunis kieli näyttävät maailman joka on meillekin totta.*



Itärannan tyyli tuntuu olevan sellainen, ettei hän juurikaan kuvaile kirjan henkilöhahmoja tai tapahtumien paikkoja. Näiden kahden asian suhteen hän on melkoisen niukkasanainen, tarjoten lukijalle vain vähän tietoja. Hän antaan juuri sen verran, että mielikuvitus pääsee liikkeelle rakentamaan loput. Näin hahmoista tulee jokaiselle lukijalle varmasti hieman erilainen kuva ja jokainen täydentää maailman palaset oman mielensä mukaan. Toisaalta tämä on hyvä, sillä se sallii lukijalle vapauksia. Toisaalta taas se jättää maailmasta ja henkilöistä kiinnostuneet lukijat jokseenkin hapuilemaan pimeään. Itse ainakin kaipaisin tarkempia tietoja maailmasta…

Pidän Itärannan tyylistä kirjoittaa ja kertoa tarinaa. Kieli on kaunista ja sitä lukee mielellään. Tarina etenee sykäyksittäin, aina vähän matkaa kerrallaan. Lukijalla on aikaa makustella lukemaansa ja tutustua ajatuksiinsa. Tässä kohtaa itseäni harmittaa se, että maailma jää tuntemattomaksi. Viitteet historiaan ja paikkoihin eivät riitä minulle ja harmistun lukiessa. Haluaisin tietää enemmän syistä, enemmän tapahtumista ja menneisyydestä. Nyt tuntuu jäävän aivan liikaa arvailujen varaan.

Noista muutamista pienistä “virheistä” huolimatta Kudottujen kujien kaupunki on kaunis ja erilainen kirja tieteiskirjallisuuden saralta. Sitä on hankala sijoittaa kaukaiseen tai läheiseen tulevaisuuteen ja siinä on fantasiaelementtejä… Leppoisa ja kevyt tutustuminen erilaiseen kirjallisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti