tiistai 9. huhtikuuta 2019

Cassandra Clare: Luukaupunki

Alkuteos: City of Bones (2007)
Kääntäjä: Terhi Leskinen
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 443
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-24680-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Varjojen kaupungit #1
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2019: 9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja (36/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 9, 16, 29 ja 30
Hyllynlämmittäjä: 19

*15-vuotias Clary Fray joutuu outojen tapahtumien todistajaksi, kun nuori poika surmataan newyorkilaisella klubilla. Clary huomaa näkevänsä asioita, joita muut eivät näe - ei edes hänen paras ystävänsä Simon.

Kun sitten Claryn äiti katoaa mystisesti, alkaa tapahtua. Clary tutustuu varjometsästäjiin, jotka hallitsevat yliluonnollisten olentojen maailmaa New Yorkin arkitodellisuuden laitamilla: maallikoilta näkymättömissä elävät, juhlivat ja taistelevat haltijat, vampyyrit ja ihmissudet.

Häikäisevän komea ja ylimielinen nuori varjometsästäjä Jace Wayland oppaanaan Clary sukeltaa alamaailmaan etsimään äitiään ja Muutoksen maljaa, yhtä kolmesta voimaesineestä, jonka jonka joutuminen vääriin käsiin olisi kohtalokasta. Samalla hän saa tietää itsestään ja äidistään asioita, jotka muuttavat hänen elämänsä lopullisesti…

Hauska, tummasävyinen, seksikäs - tulikuuma menestystrilogia alkaa!*



Moni on suositellut minulle tätä sarjaa, joten tartuin siihen hieman epäilevin sormin. Osa epäilyistä osoittautui tosiksi, osa taas ei. Ja oikeastaan, ei sillä ole väliä.

Luukaupunki on vauhdikkaasti etenevä nuorten seikkailu. Tapahtumista siirrytään toisiin lähes hengästyttävällä vauhdilla. Haavat paranevat taikuudella ja siinä sivussa siirrytään paikasta toiseen metrolla. Menneissä ei turhia vatvota, vaan nuorten kiihkeä elämä ja sen rytmi - suurkaupungin rytmi - välittyy koko kirjasta. Näille nuorille on isketty paljon vastuuta. Ja he myös tekevät nuorten virheitä ja erehdyksiä. Ja kärsivät lemmen sotkuista…

Henkilöitä kirjassa vilisee paljon. He kaikki ovat melko salaperäisiä mutta omalla tavallaan viehättävän erilaisia vaikka toisaalta taas niin perinteisen kliseisiä. He ovat nuoria, taitavia, kauniita ja niin edelleen. Heillä on maailma edessään ja tietysti he rakastuvat toinen toisiinsa… Mukavassa määrin hahmot pääsevät kuitenkin myös yllättämään. Eivätkä ne kliseetkään lopulta häiritse tarinan napatessa mukaansa.

Juoni lähtee liikkeelle hivuttelevasti, mutta sitten vauhti kiihtyy. Alussa itse tunsin pientä tahmeutta päästä kirjaan sisälle. Äkkiä huomasin kuitenkin uponneeni syvälle varjometsästäjien maailmaan ja ahmin sivuja eteenpäin. Toki ärsyynnyin toisinaan siitä, miten helposti jotkut asiat ratkesivat ja miten helposti nuoret kertoivat suunnitelmistaan lähes kenelle tahansa. Mutta. Kyseessä on kuitenkin nuorten kirja ja nuoren kirjoittajan kirja. Sellaisena se on todella hyvä. Iskihän se myös kohderyhmäänsä hieman vanhempaan lukijaan melkoisen hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti