perjantai 19. huhtikuuta 2019

Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli

Alkuteos: Angela’s ashes (1996)
Kääntäjä: Juhani Lindholm
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 397
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-25374-7
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2019: 43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi (38/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 15, 17, 29, 35, 43 ja 50
Lukulistalta: 18

*Frank McCourt eli lapsuutensa ensimmäiset vuodet pula-ajan Brooklynissä, sitten Limerickissä Irlannissa. Isä Malachy ryyppäsi ruokarahat, herätti kapakasta tullessaan lapset laulamaan isänmaallisia lauluja ja kuuntelemaan tarinoita irlantilaisten satujen sankarista Cuchulainista. Äiti Angela yritti ruokkia pesuettaan miten parhaiten taisi. Ja koko ajan enkeli toi lisää lapsia. Irlantilanen katolinen lapsuus oli kurjaakin kurjempi, mutta Frank selviytyi ja palasi Amerikkaan.

Myöhemmistä vaiheistaan hän kertoo kirjassa Amerikan ihmemaassa.*



Seitsemännen portaan enkeli on nopealukuinen ja koskettava kirja. Se nappaa lukijan mukaansa ja pitää otteessaan, niin hyvässä kuin pahassakin. Välillä mieleni teki itkeä, välillä nauraa ja toisinaan ihmettelin, kuinka kukaan on voinut selviytyä hengissä moisesta lapsuudesta. Moni ei selviytynytkään. Frank selvisi.

Pienen pojan kasvua vaikeissa oloissa on liikuttava seurata. Sinne mahtuu jotain hyvää, paljon vaikeuksia ja monia tunteita. Elämä oli taistelua, eivätkä vanhemmat ja sisarukset ainakaan sitä helpommaksi tehneet. Ja silti perhe oli jotain erityistä.

Kirja on kerrottu muistoina, elävänä virtana tapahtumia. Se herättää mielenkiintoa ja uteliaisuutta. Saa ahmimaan sivun toisensa jälkeen. Uuden alun alkuun, siihen hetkeen kun Frank saapuu nuorukaisena takaisin Amerikkaan.

1 kommentti: