keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Han Kang: Vegetaristi

Alkuteos: 채식주의자 [Ch'aesikchuŭija] (2007)
Kääntäjä: Sari Karhulahti
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 215
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-24-0493-3
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Huom: suomennos tehty englanninnoksen pohjalta
Lukuhaaste 2019: 31. Kirjassa kuljetaan metrolla (40/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 10, 11, 15, 29, 31, 35, 36 ja 40

*Yeong-hye on vaatimaton ja vaitonainen nainen, joka elää perinteisessä avioliitossa Etelä-Koreassa. Hän on aina taipunut muiden tahtoon, kunnes hän alkaa nähdä brutaaleja painajaisia ja päättää lopettaa lihansyönnin.

Näennäisen pieni päätös vaikuttaa maanjäristyksen tavoin ennen niin seesteiseen elämään. Yeong-hyen aviomies, hänen lankonsa ja sisarensa eivät ratkaisua hyväksy, ja heistä jokainen yrittää pakolla saattaa asiat takaisin raiteilleen, entisenlaisiksi. Yeong-hyen ruumis ja mieli ovat kuitenkin saavuttamattomissa.

Henkeäsalpaavan kaunis, tummasävyinen ja vaikuttava Vegetaristi kertoo halusta sekä kontrollista ja sen vastustamisesta.*


Vegetaristi on jaettu kolmeen osaan, jotka kaikki kuitenkin jatkavat samaa tarinaa kertomatta kuitenkaan lopulta kaikkea. Moni asia jää selvittämättä ja lukijalle jää useita kysymyksiä oman pohdinnan varaan.

Kirjan ensimmäinen osa kerrotaan Yeong-hyen aviomiehen silmin. Hän on selvä narsisti ja itsekeskeinen k*sipää. Mies, jota on helppo vihata ja jota ainakin minä aloin vihaamaan lukiessani. Hän vaikuttaa alistajalta, josta nainen on olemassa vain palvellakseen häntä. Hän ei edes koeta ymmärtää vaimoaan. Häntä ei kiinnosta. Hänen kertomansa on voimakas ja provosoiva avaus koko kirjalle.

Toinen osa kerrotaan Yeong-hyen sisaren aviomiehen silmin. Aikaa ensimmäisestä osasta on kulunut tovi. Tämä osa on taiteellisempi, utelias. Se kysyy ja pohtii, mutta jälleen mies tuntuu vain käyttävän hyväkseen naista, jonka elämä on suistunut epätavallisiin uomiin. Mies haluaa purkaa omaa turhautumistaan ja täyttää oman tyhjiönsä naisella ja naisen avulla.

Kolmas osa antaa äänensä Yeong-hyen sisarelle, jota sitovat vanhemman sisaren velvollisuudet ja myös rakkaus. Tässä osassa paljastuu ehkä eniten asioita sisarusten menneisyydestä, asioita, jotka selittävät osan tapahtumista mutta eivät läheskään kaikkia. Pikemminkin mieleen nousee vain uusia kysymyksiä.

Voimakas, puhutteleva kirja. Mutta ehdottomasti myös hyvin ahdistava kirja.

1 kommentti: