maanantai 12. helmikuuta 2024

Eddy de Wind: Pääteasema Auschwitz: Selviytyjän muistiinpanot

Alkuteos: Eindstation Auschwitz (1946)

Kääntäjä: Sanna van Leeuwen

Lukija: Antti Virmavirta

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 8h 11min

ISBN: 9789510450031

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 13. Kirjan tapahtumapaikka on suljettu tai rajattu (11/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1 ja 42



*Ainutkertainen dokumentti keskitysleirin järkyttävästä arjesta; tositarina rakkaudesta, joka toi valoa maailman pimeimpään loukkoon.


Hollantilaisen lääkärin Eddy de Windin keskitysleiripäiväkirja on tiettävästi ainoa Auschwitzin sisällä kirjoitettu kirja.


Vuonna 1943 de Wind ja hänen vaimonsa Friedel kuskattiin Auschwitziin. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä molemmat selvisivät hengissä kuukaudesta toiseen. Sodan loppuvaiheessa, neuvostojoukkojen jo lähestyessä Auschwitzia, de Wind ryhtyi pitämään peitenimellä salaista päiväkirjaa. Syntyi ainutlaatuinen dokumentti helvetistä, jonka pimeyteen Eddyn ja Friedelin välinen rakkaus toi valoa.


Eddy de Wind (1916–1987) oli hollanninjuutalainen lääkäri ja psykoterapeutti. Hän kehitti toisen maailmansodan jälkeen käsitteen ”keskitysleirisyndrooma” ja teki uranuurtavaa työtä traumaperäisen stressihäirion hoidossa. Hänen keskitysleiripäiväkirjansa julkaistaan nyt, leirin vapauttamisen 75-vuotispäivänä, ensi kertaa suomeksi.*




Rauhallisesti ja kaunistelemattomasti kirjoitettu teos, joka kuvaa elämää ja ajatuksia keskellä melkoista helvettiä. Teos ei tunteile turhia, mutta kuvaa silti aidon tuntuisesti ihmisten hätää ja tuntemuksia. Minusta tämä on rehellinen ja arvokas perintö jälkipolville. Mikä miellyttävintä on loppuun koottu katsaus Eddyn ja Friedelin kohtaloista kirjan tapahtumien päättymisen jälkeen. Loppuun ei jää avoimia lankoja.


Virmavirta lukee mukavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti