tiistai 20. toukokuuta 2014

Seicho Matsumoto: Junaongelma

Alkuteos: Ten to sen (1957)
Suomentaja: Kristiina Kivivuori
Ilmestymisaika: 1973 (ko.painos)
Sivumäärä: 152
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-05986-2
Muoto: Pokkari
Sarjamerkintä: Sapo-sarja

*Kashiin lahdelle on Tokiosta pitkä junamatka. Miksi siis ministeriön nuoren virkailijan ja kauniin tarjoilijattaren piti päästä juuri sinne surmaamaan itsensä? Mutta niin vain oli. He makasivat sievästi sylikkäin kylmässä suolaisessa vedessä teräväreunaisten mustien kivenlohkareiden keskellä. Juttu on selvä kuin pläkki, päättää paikallinen poliisi. Rakkausitsemurha. Mutta etsivä Torigai ja apulaistarkastaja Mihara ovat eri mieltä. Varsinkin rakastavaisten ongelmallinen junamatka kaipaa lähempää tarkastelua. Mitä kätkeytyy aikataulujen kylmien numerosarakkeiden taakse?

Sapo-sarjassa ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa japanilainen dekkari. Seicho Matsumoto on maansa etevin, moneen kertaan palkittu jännityskirjailija ja Junaongelma on hänen läpimurtoteoksensa, perinteinen realistinen poliisiromaani.*



Tämä dekkari sopii hitaamman tyylin ystäville mainiosti. Tässä ei hötkyillä eikä kiirehditä. Asioita pohditaan rauhallisesti ja ihmisten kanssa ehditään keskustelemaan. Toisinaan pysähdytään kaikessa rauhassa kahville tai teelle. Oman ihanan lisänsä kirjaan tuo kulttuuri. Japanilainen kohteliaisuus ja kunkin henkilön asemaan kohdistuva kunnioitus tulevat selvästi esille ja saattavat ehkä hieman hämätä länsimaista lukijaa, jos tämä ei ymmärrä tiedostaa kulttuurieroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti