torstai 15. toukokuuta 2014

Yasushi Inoue: Metsästyskivääri

Alkuteos: Ryoju  (1949)
Suomentaja: Hilkka Mäki (englanninkielisen käännöksen pohjalta)
Ilmestymisaika: 1966 (ko.painos)
Sivumäärä: 75
Kustantaja: Weilin+Göös
Muoto: Kirja

*Yasushi Inoue on Japanin tärkeimpiä sodanjälkeisiä kirjailijoita. Hän syntyi 1907 Hokkaidolla armeijalääkärin poikana. Päätettyään opintonsa hän oli viisitoista vuotta tunnetun Mainichi-lehden palveluksessa. Kirjailijanuransa hän aloitti lyriikalla ja näytelmillä, mutta varsinainen läpimurto tapahtui 1949, jolloin hän melkein peräkkäin julkaisi romaanit Härkätaistelu ja Metsästyskivääri. Ne muodostuivat kirjalliseksi sensaatioksi ja hankkivat Inouelle Japanin kuuluisimman kirjallisuuspalkinnon, Akutagawa-palkinnon.

Metsästyskivääri on Inouen länsimaissa tunnetuin teos. Se on sodanjälkeiseen aikaan sijoitettu rakkaustarina, joka kolmen naisen näkökulmasta kerrottuna avartuu elävästi järkyttäväksi kuvaukseksi naisen psyykestä ja ihmisen perusyksinäisyydestä.*



On uskomatonta miten erilaisiksi Inoue on saanut jokaisen kirjeen. Jokaisesta näistä kolmesta kirjeestä on aistittavissa nainen, joka ne on kirjoittanut ja hänen tuskansa. Sillä eräällä lailla jokainen heistä kärsii, kukin vain omalla tavallaan ja omasta syystään. Ja kuitenkin heidän tuskansa on yhteistä. Syntyjään samasta. Kaunis ja koskettava, todellakin hieman erilainen rakkaustarina. Uskoisin, että tämän todellinen ymmärtäminen vaatii länsimaiselta lukijalta hieman enemmän keskittymistä ja halua ymmärtää, sillä kirja heijastaa niin voimakkaasti japanilaista ajatusmaailmaa, että se voi tuntua aavistuksen oudolta. Japanilaiset nimittäin suhtautuvat kuolemaan ja itsemurhaan erilailla kuin länsimaissa asuvat ihmiset. Heille se on äärimmäinen urheuden osoitus, keino säilyttää kasvonsa. Länsimaiset ihmiset taas näkevät itsemurhan enemmän tai vähemmän keinona paeta vastuutaan.


Lämpimästi suosittelen tutustumaan tähän teokseen. Se avaa kauniisti ihmismieltä ja japanilaista ajatusmaailmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti