tiistai 18. joulukuuta 2018

J. S. Monroe: Löydä minut

Alkuteos: Find me (2017)
Suomentaja: Arto Schroderus
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 431
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-92099
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 16, 23, 24, 28, 33, 34, 40 ja 49
Lukulistalta: 77

*Kun kaikki on mahdollista, kehen voi luottaa?

Yön pimeydessä nuori nainen syöksyy aaltoihin ja katoaa. Rosan itsemurha järkyttää kaikkia mutta tavallaan se on ymmärrettävä, onhan hänen isänsä juuri kuollut ja opiskelu Cambridgessa luo kovia paineita. Mutta onko tässä koko totuus?

Viisi vuotta myöhemmin läheiset ovat hyväksyneet Rosan kuoleman - kaikki paitsi Rosan poikaystävä Jar. Kuin riivattu Jar etsii Rosaa ja näkee hänen kasvonsa joka puolella. Psykologin mukaan kyse on vain hallusinaatioista. Sitten Jar saa käsiinsä viestin: Löydä minut.

J. S. Monroen psykologinen trilleri on kuin vainoharhainen uni, joka kieputtaa lukijaa viimeiselle sivulle saakka.*



Tämä monitasoinen psykologinen trilleri tarjoaa melkoisen vyyhdin lukijalle. Kirjan tapahtumat kerrotaan päiväkirjamerkinnöin, reaaliaikaisin tapahtumin ja osittain myös ajatuksin. Ja kertojia on useampia. Kuka heistä on rehellisin? Kuka huijaa eniten? Kuka on vainoharhaisin? Ja onko totuus sittenkään totta?

Tapahtumat niin nykyisyydessä kuin menneisyydessäkin punoutuvat toisiinsa ja luovat kudelman, jossa lukijakin alkaa helposti pohtimaan sitä, mikä on totta ja mikä ei. Kaikki nimittäin aivan hyvin voi olla sekä valhetta että totta. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

Mitä pitemmälle lukija pääsee, sitä syvemmälle hän uppoaa kirjailijan rakentamaan verkkoon. Eikä tämä verkko paljastu ollenkaan mukavaksi. En lähtisikään suosittelemaan kirjaa herkkänahkaisille lukijoille. Tässä tullaan esittämään ajatuksia ja tapahtumia, jotka ovat kaukana sieltä mukavimmasta päästä. Jos taas uskoo kestävänsä rumuutta, kannattaa tähän kirjaan tarttua. Se pyörittää lukijaa ja tämän mielikuvitusta hyvin. Ja on kirjoitettu kiinnostavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti