perjantai 28. joulukuuta 2018

Ryan Gattis: Ei menetettävää

Alkuteos: Safe (2017)
Suomentaja: Elina Koskelin
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 347
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1730-6
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 17, 22, 24, 28, 33 ja 49

*Strategia. Valehtelu. Fiksuus. Nyt kaikkia lahjojani, jotka tekivät minusta helvetin hyvän narkkarin, on käytettävä hyvään. Vaikka minun sitten pitäisikin tehdä ensin vähän pahaa.

Entinen narkkari Ricky “Aave” Mendoza on kassakaappimurtaja huumeviraston palveluksessa. Auttaakseen rakkaitaan hän päättää pitää gangsterien rahat tällä kertaa itsellään.

Rudy “Rillipää” Reyesillä on pomona LA:n pahamaineisin huumekauppias. Rillipään tehtävänä on löytää Aave ja anastetut rahat.

Hengästyttävässä ajojahdissa kaksi elämän kolhimaa mutta hyväsydämistä konnaa ajautuu törmäyskurssille. Kun menetettävää ei ole, on kaikki voitettavissa.*



Pidin kovasti Gattisin aikaisemmasta kirjasta ja siksipä odotukseni tämän suhteen olivat melkoiset. Ei menetettävää on tyyliltään kaukana edellisestä, mutta aivan yhtä lailla se koukuttaa ja yllättää.

Kirjassa tapahtumia seuraillaan vuorotellen Aaveen ja Rillipään vinkkelistä. Tapahtumat limittyvät toisiinsa ja vähitellen paljastuu aina vain uusia asioita. Maailma on todellinen ja julma. Jengejä ja heidän maailmaansa Gattis ei ole jättänyt. Hän osaa kuvata sitä elämää, puhaltaa sen henkiin. Ainakin minut lukijana hän sai välittämään henkilöistä ja siitä, mitä heille tapahtuu.

Kirjan juoni on hyvin punottu. Siinä on mukavia yllätyksiä, joista osa hymyilyttää, osa taas ei. Mutta niinhän hyvässä kirjassa kuuluukin käydä. Sen pitääkin saada tuntemaan ja toivomaan sekä myös itkemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti