sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Christin & Mezieres: Pahat unet

Alkuteos: Les mauvais rêves (1967), Legrand collectionneur (1969) & Drôles de specimens (1970)

Kääntäjä: Soile Kaukoranta

Ilmestymisaika: 1991 (ko.painos)

Kustantaja: Jalava

Sivumäärä: 64

ISBN: 9518954771

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Valerian #1

Peukku: q^^



*Pahat unet on ensimmäinen Valerian-seikkaulu vuodelta 1967, jolloin se julkaistiin ranskalaisessa Pilote-sarjakuvalehdessä. Sarja on erittäin mielenkiintoinen ja kertoo mm. Laurelinen alkuperän. Pahat unet julkaistiin albumeissa Ranskassakin vasta 1980-luvulla.


Albumi sisältää myös kaksi lyhyttä Valerianin seikkailua vuosilta 1969 ha 1970.


Tämän albumin myötä on kaikki Valerianit julkaistu suomeksi, yhteensä 15 albumia. Julkaisemme kuitenkin vielä 4 ensimmäistä Valeriania, jotka ilmestyivät meillä 1970-luvulla ja ovat nykyään vaikeasti hankittavissa. V. 1992 keväällä ilmestyy Liikkuvien vetten kaupunki, josta julkaisemme alkuperäisen pidemmän version.*





Olen nyt epävarma siitä, olisiko tämä pitänyt lukea vasta myöhemmin vai näin heti alkuun. Minulle ainakin tuli lukiessa sellainen tunne, etten oikein tahtonut pysyä perillä. Useammankin henkilöhahmon kohdalla tunnuttiin olettavan, että tämä oli lukijalle tuttu. Eikä maailmaa tai muitakaan asioita oikein selitetty.


Nämä kolme seikkailua ovat toisistaan erillisiä. Ensimmäisessä Valerian päätyy menneisyyteen estämään ilkimystä aiheuttamasta kaaosta. Toisessa ollaan tutkimusmatkalla vieraalla planeetalla ja kaikki ei mene suunnitellusti. Kolmannessa taas kohdataan varsin erikoinen keräilijä... Omalaatuisia ja huumoria sisältäviä tapauksia.


Kuvitus on aika kankeaa ja jotenkin mittasuhteet tuntuvat heittävän. Taidan kuitenkin jatkaa tutustumista, sillä onhan kyseessä aika klassikko.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti