perjantai 8. maaliskuuta 2024

Marisha Rasi-Koskinen: Katariina

Alkuteos: Katariina (2011)

Lukija: Leena Pöysti

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 5h 49min

ISBN: 9789510472590

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 32. Kirja on kirjoitettu alun perin kielellä, jolla on korkeintaan 10 miljoonaa puhujaa (16/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 9, 16 ja 29



*Tunnelmaltaan salaperäinen ja kieleltään väkevä esikoisromaani


Marisha Rasi-Koskisen esikoisromaani koostuu episodeista, joissa lukija huomaa joutuneensa mukaan piiloleikkiin todellisuuden ja kuvitelmien rajamaille. Katariina on läsnä ja poissa, ja hänen kirjoittamistaan kirjeistä rakentuu aarrekartta, ne piirtävät suunnistusreittiä seuraajille, tai hänelle itselleen. Sillä Katariina aikoo palata takaisin, hän palaa aina.


Marisha Rasi-Koskinen (s. 1975) on palkittu tamperelainen kirjailija ja psykologi.


Rasi-Koskisen esikoisteos Katariina ilmestyi vuonna 2011. Toinen romaani Valheet sai Tiiliskivi-palkinnon ja kolmas romaani Vaaleanpunainen meri (2014) oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Viidennestä romaanistaan REC (2020) Rasi-Koskinen palkittiin Tulenkantaja- ja Runeberg-palkinnoilla. Rasi-Koskisen ensimmäinen nuorille suunnattu teos Auringon pimeä puoli voitti vuoden 2019 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon.*




Teos on jaettu useampiin episodeihin. Jokainen episodi valottaa Katariinaa ja hänen tarinaansa uudella tavalla. Kuka Katariina on/oli? Mitä hänelle tapahtui? Nuoren naisen tarina valottuu hänen siskonsa, äitinsä, isänsä, ystävänsä ja hänen kirjeidensä kautta. Mikä on totta ja mikä mielikuvitusta?

Minuun tämä ei oikein iskenyt. Kieli on kyllä kaunista, mutta henkilöhahmot lähestulkoon poikkeuksetta ärsyttäviä ja/tai mielenkiinnottomia. He jäävät etäisiksi ja epämääräisiksi. Kuten myös Katariina itse. Episodimainen rakenne ei napannut.

Pöysti lukee kyllä selvästi, välillä myös eläytyen. Aina se ei toiminut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti