tiistai 30. huhtikuuta 2024

Ilkka Auer: Kymnaasi

Alkuteos: Kymnaasi. Agnes af Forsellesin Kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille (2019)

Lukija: Marja Valkama

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Haamu

Kesto: 9h 24min

ISBN: 9789527100929

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Kymnaasi-sarja #1

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 20 Kirjan on julkaissut pieni kustantamo (31/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 2, 7, 9, 14, 16, 32 ja 42



*Sofia on orpo, onneton ja yksin. Oudot sattumukset johdattavat hänet metsän keskellä sijaitsevaan salaperäiseen sisäoppilaitokseen. Agnes af Forsellesin Kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille on paikka, jossa todellisuuden rajat hämärtyvät.


Sofia tutustuu Kymnaasin kiehtovaan historiaan ja sen erikoislaatuisiin asukkaisiin, Muusaan, Sointuun, Avelineen ja kiehtovaan Lydiaan. Sofia löytää Kymnaasista kodin ja paikkansa maailmassa, joka on paljon mystisempi kuin voisi kuvitellakaan.


Kun pimeät voimat uhkaavat Kymnaasia, Sofia tajuaa, että hän voi menettää kaiken. Ja siihen hän ei enää suostu. Mutta onko Sofia valmis kohtaamaan pahuuden silmästä silmään?*





Minua henkilökohtaisesti yllätti miten synkkiä polkuja kirja kulkee. Kaikilla tytöillä on taakkanaan raskasta menneisyyttä. He ovat voineet karata, heitä on voitu pahoinpidellä, he ovat voineet yrittää itsemurhaa. Tai joissain tapauksissa, he ovat myös voineet jo kuolla. Tämä on mahdollista, sillä Kymnaasi sijaitsee rajalla, elämän ja kuoleman välimailla. Sijainti tuo mukanaan omia tummia sävyjään, joten kaikkein herkimmille lukijoille tämä kirja ei ole.


Kymnaasin ideana on toivo. Miten kaltoinkohdellut nuoret voivat omilla toimillaan koettaa helpottaa muiden väärinkohdeltujen elämää. He kouluttautuvat siihen ja auttavat aina pientä ryhmää kerrallaan. Heillä on kuitenkin myös voimakkaita vihollisia omien henkilökohtaisten taakkojensa lisäksi. Onneksi heillä on toisensa ja joukko yllättäviä kykyjä käytössään.


Maailma on luotu kiintoisasti ja jännittävästi. Se yllättää ja aukeaa hienosti vähitellen kaiken tullessa Sofialle tutummaksi ja tutummaksi. Joissain paikoissa salailu on tosin myös ärsyttävää ja jotkut asiat paljastuvat hivenen liian marysue-maisesti. Pidän siitä, miten magia ja supernaturaali on tuotu osaksi meidän nykymaailmaamme ja sen ongelmia.


Kirjan henkilöhahmoissa on väriä ja valintaa. Persoonia on monta, joten valinnanvaraa lempihahmosta on. Itse en pitänyt siitä, että monet Kymnaasin "henkilökunnasta" on nimetty heidän ominaisuuksiensa tai tehtäviensä mukaan. Tälläisiä ovat esimerkiksi Sokea ja Sijaiskärsijä. Kuvaavia nimiä, mutta jotenkin kamalan tunteettomia.


Hyvin alkava nuortenkirjasarja, jossa käsitellään yksinäisyyttä, rankkoja elämänkokemuksia ja avun antamisen tärkeyttä, vaikka se avunanto olisi vain ystävällinen kädenpuristus tai halaus. Joskus sekin voi pelastaa hengen!


Valkama lukee minun makuuni ehkä aavistuksen laiskanpuoleisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti