keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Reima Mäkinen: Mantšuria

Alkuteos: Mantšuria : Mannerheimin tulikaste (2019)

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Kuvagrá

Sivumäärä: 272

ISBN: 9789519881218

Muoto: Sid.

Peukku: q^^



*Sarjakuvasovitus Mannerheimin päiväkirjasta Japanin sodassa

1904-1905 (Otava 1982, 2005). Sisältö on jaettu 14 lukuun.


Mannerheimin ura alkoi Venäjän armeijassa.


Pietarin ratsastuskoulun mallieskadroonan päällikkö kokee 37-vuotiaana olevansa pelkkä kabinettisotilas, jonka yksityiselämäkin on ajautunut umpikujaan. Gustaf Karlovitš Mannerheim päättää lähteä vapaaehtoisena Japanin sotaan. Venäläisupseerit pyrkivät sankoin joukoin Mantšuriaan edistääkseen uraansa, sillä tiedossa on helppo voitto. Aluksi Mannerheim keskittyy vaalimaan kuria ja hoitamaan omat tehtävänsä, mutta tappiot vetäytymistaisteluissa yllättävät. Venäjän armeijan tehottomuus paljastuu. Paroni saa tulikasteensa - ja alkaa selviytymistaistelu.


Vuoden 1905 tapahtumat johdattavat lukijan Mannerheim-myytin alkulähteille. Paluu sodasta ja urotekojen maine saivat aikaan sen, että Mannerheimiin alettiin kiinnittää yleisesti huomiota Suomessa.


Mannerheimin kokeman subjektiivisen osuuden lisäksi Aasiassa käytyä sotaa taustoittavat kirjan kuvitetut alku- ja jälkikirjoitukset. Sarjakuvaan sisältyy useita tekijän laatimia karttoja. Kirjassa on myös sanasto ja henkilöhakemisto, jotka auttavat syventymään sotatapahtumiin.


Kuvittaessaan Mannerheimin päiväkirjaa Reima Mäkinen perehtyi aiheeseen liki kymmenen vuoden ajan. Sarjakuvaromaani syntyi aikalaiskuvausten, valokuvien ja rintamakirjeiden avittamana.*




Mäkinen on ottanut harteilleen melkoisen työn. Mannerheimin päiväkirjojen kuvittamisen. Tämä osa kertoo sotilaallista menestystä ja tulikastetta odottavasta miehestä, joka seikkailee talvisella Venäjällä. Ei ole helppoa seurata vierestä kun muut ryypiskelevät eikä oikein mitään tunnuta saavan aikaan.


Teos on jaettu hyvin osiin, jotka kertovat aina pienestä pätkästä kerrallaan. Onneksi kunkin luvun alkuun on nimetty tärkeitä henkilöitä pienen kuvan kanssa. Muuten kaikissa henkilöissä olisi todella hankala pysyä perillä. Nytkin se tuottaa melkoisia hankaluuksia.


Kuvitus on realistista ja väritys näyttää jotenkin vesivärimäiseltä. Ei tyyliltään minun suosikkejani, mutta henkilöhahmon historiikkina tämä on oivallinen keino tutustua Mannerheimiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti