sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Kaspar Colling Nielsen: Euroopan kevät

Alkuteos: Det europæiske forår (2017)

Kääntäjä: Katriina Huttunen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kustantaja: Aula & Co

Sivumäärä: 402

ISBN: 9789523640962

Muoto: e-kirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 48. Kaksi kirjaa, jotka on kääntänyt sama kääntäjä 2 (50/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 7, 9, 13, 14, 27, 29, 31, 32, 33, 35, 40, 41 ja 43



*Tanskassa joukko huippututkijoita ja menestyneitä yrittäjiä perustaa Lollandin saarelle suljetun utopistisen yhteisön. Yhteisön jäseniksi pääsee vain yhteiskunnan intellektuelli ja varakas kerma. Ajatus on tuoda vanhasta Euroopasta viehättävimmät elementit ja perinteet ja yhdistää ne uusimpaan huipputeknologiaan ja biolääketieteeseen. Lollandin maalaisparatiisissa eläimet ovat saavuttaneet tietoisuuden, dronet hoitavat suurimman osan maanviljelyksestä ja ihmiset elävät onnellisina keskellä outoa utopiaa. Samaan aikaan Kööpenhaminaa ravistelee sarja väkivaltaisia terrori-iskuja, minkä seurauksena tuhansia muslimeja karkotetaan Afrikkaan ja suljetaan Tanskan hallinnoimalle alueelle. Kaiken tämän keskellä kööpenhaminalainen galleristi Stig, hänen neurotutkija-vaimonsa Elisabeth ja heidän tyttärensä Emma etsivät paikkaansa uudessa oudossa maailmassa.


KASPAR COLLING NIELSEN (s. 1974) on palkittu tanskalainen kirjailija, joka sekoittaa teoksissaan hämmästyttävän taitavasti mahdottoman ja mahdollisen sekä menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden. Häneltä on aiemmin julkaistu suomeksi romaani Tanskan sisällissota 2018-24 (2019).*




EN SUOSITTELE.

Harvoin aloitan noilla sanoilla, mutta nyt on pakko. Kirjan takakansi kuulosti kiinnostavalta ja koska etsin kyseisen kääntäjän teosta Helmet-lukuhaasteen kohtaan, otin tämän luettavaksi. Ei olisi kannattanut. Tämän lukeminen takkusi ja takkusi ja takkusi.

Kirjassa seurataan useampaa henkilöä. Stig, Elisabeth ja Emma ovat perhe, jolla on paljon ongelmia. Ongelmat ja niiden laadut paljastuvat vähitellen ja suhtautuminen heihin vaihtelee. Elisabethin ongelmia ovat kunnianhimo ja älykkyys, joka aiheuttaa lopulta paljon ongelmia. Emma kärsii muun muassa syömishäiriöstä ja koettaa opetella elämään sen ja monien muiden ongelmiensa kanssa. Stig sensijaan on vastenmielisemmäksi ja vastenmielisemmäksi muuttuva galleristi, joka alkaa jossain vaiheessa todella ällöttämään. Ei kuitenkaan niin kovasti kuin todella sairas hyväksikäyttäjä p*skiainen, taiteilija Christian, jonka perversioista ei kannata alkaa edes puhumaankaan. Christianin lisäksi tapahtumia seurataan myös parin varsin erikoisen tahon kautta. Jack ja Wilhelm ovat melkoinen parivaljakko ja liittyvät ratkaisevasti Elisabethin liialliseen älykkyyteen...

Sekavat ja enemmän tai vähemmän ällöttävät henkilöhahmot ovat oma lukunsa. Tähän kun yhdistetään kieli, joka on tarkoituksella provosoivaa ja härskiä, ollaan kaukana mukavuusalueelta. Minusta ei ollut kiva lukea kuinka "p*nnaan kovasti" lähes koko ajan ja "vedetään kovaa v*ttuun" ja muuta sellaista. Kirjassa käytetään paljon rivoa ja rumaa alatyylistä ja alapäähän liittyvää kieltä. Ja monet teot ovat moraalisesti erittäin kyseenalaisia. Ne tosin tässä tapauksessa kuvaavat hyvin sitä, millaiseen rappioon maailma on ajautunut.

Ällöttävä. Kamala. Moraalisesti kyseenalainen ja kyseenalaistava.

YÖK.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti