lauantai 1. kesäkuuta 2024

Pekka Valtonen: Naisia valtaistuimella

Alkuteos: Naisia valtaistuimella : Kuningattaria ja keisarinnoja uuden ajan alun Euroopassa (2022)

Lukija: Ella Pyhältö

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Gaudeamus

Kesto: 18h 57min

ISBN: 9789523458109

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2024: 18. Kirjan kannessa tai nimessä on koru (44/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 19, 32, 38, 39 ja 41*Naisia toimi 1400-luvulta 1700-luvulle hallitsijoina lähes kaikkialla Euroopassa. Naishallitsijoiden väylät valtaan olivat erilaisia: asemaan noustiin virallisen kruununperimyksen kautta, vallasta kamppailtiin kilpailevien kruununtavoittelijoiden kanssa tai joskus valta piti vain kaapata. Päättäväiset monarkit siivosivat naisten vallan rajoittamista tavoitelleet tieltään.


Naisia valtaistuimella lähtee yhdentoista suvereenin naishallitsijan mukaan aikamatkalle heidän hoveihinsa. Se seuraa hallinnon uudistamista, tieteiden ja taiteiden vaalimista, henkilökohtaisen elämän käänteitä ja joskus häikäilemätöntäkin valtapeliä. Valtaan päästyään naishallitsijoiden oli usein kamppailtava sukupuoleensa liitettyjä ennakkoluuloja vastaan.


Tapaamme muun muassa Englannin ”Verisen” Maria I Tudorin, joka vaali uskoa, sekä Espanjan Isabella Katolilaisen, joka rahoitti Kolumbuksen tutkimusmatkoja. Samalla selviää, millaista oli Maria Teresian poliittinen viisaus ja kuinka vain hallitsijan puolisoksi matkannut saksalainen Sophie nousi Venäjän yksinvaltiaaksi, joka muistetaan Katariina Suurena.*
Kirja esittelee hyvin kattavasti ja monipuolisesti siihen valikoituneet naishallitsijat. Se kertoo kustakin perustiedot heidän elämästään ja hallituskaudestaan sisällyttäen mukaan myös sen hetkisen maailmanpolitiikan tilanteita. Kerronta on elävää ja värikästä, siihen on helppo uppoutua. Se ei myöskään prameile tai selittele turhia. Oikein viihdyttävä tietopaketti.


Pyhältö lukee hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti