torstai 13. syyskuuta 2018

Heidi Köngäs: Sandra

Alkuteos: Sandra (2017)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 285
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-31403-5
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 17, 19, 24, 30, 33, 34 ja 46
Hyllynlämmittäjä: 36


*Sandra ja Janne ovat saaneet oman torpan, unelmiensa täyttymyksen. Kesken työteliään elämän tulee sota, ja Janne tempaistaan punakaartiin. Sandra jää yksin viiden lapsen kanssa, kuudes rinnan alla tulossa. Edessä on kova, kylmä talvi, tukena vain appivanhemmat Maija ja Mikko. Kaikki ylpeys on nieltävä, jos aikoo leivän syrjässä pysyä.


Ankaran kevään tapahtuvat avautuvat Klaaralle, Sandran tyttärentyttärelle, joka lähes sata vuotta myöhemmin tutkii vanhoja muistiinpanoja. Mennyt on äkkiä läsnä, järkyttävänä.*



Sandra on vaikuttava kirja. Se kuvaa kovaa elämää pienten ja vaiettujen kautta. Äänen sodan keskellä saavat naiset, jotka joutuivat taistelemaan omalla rintamallaan samalla kun miehet sotivat muualla. Naisten rintama oli jollain lailla vielä karumpi kuin miesten. He joutuivat huolehtimaan perheestä, tekemään kovasti töitä oletusarvoisesti huonommista lähtökohdista kuin miehet. Ja lisäksi monet joutuivat elämään epätietoisuudessa sen suhteen, olivatko heidän puolisonsa, isänsä ja veljensä edes elossa.


Kirjassa saa äänen kolme naista. Hiljainen taistelija Sandra, tämän miehen sisko Lyyti ja myös Klaara. Klaara tosin vain aavistuksen peilaa menneisyyttä. Muistuttaa, että meillä alkavat olla viimeiset ajat käsillä, jos haluamme saada tietoja suoraan heiltä, jotka ovat eläneet vuosina, jolloin Suomi itsenäistyi ja veli vuodatti veljen verta. Heitä ei enää kohta ole. Miehiä ja naisia, jotka taistelivat meille vapauden. Kohta ovat jäljellä enää tarinat ja paperit. Mutta näemmekö niistä koskaan koko totuutta? Kuulemmeko koko tarinaa?


Köngäs osaa kirjoittaa tarinan. Hänellä on sana hallussaan. Hän käyttää kieltä, joka soljuu eteenpäin. Nytkin kertomuksen henkilöt puhuvat omiaan, heidän aikansa huomaa tekstistä ja sanoista. Se tekee tarinasta elävän. Vaikka kirjan henkilöt ovat fiktiivisiä, voi heidän hyvin kuvitella joskus todella eläneen.

Sandra on julman kaunis tarina maamme historiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti