maanantai 10. syyskuuta 2018

Snorri Sturluson: Norjan kuningassaagoja

Alkuteos: Heimskringla (1230-luvulla)
Suomentaja: Toivo Wallenius
Kuvittaja: 53 kuvaa eri tekijöiltä
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 209
Kustantaja: Jon Hällström & Salakirjat
ISBN: 978-952-5774-35-1
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Huom: alkuperäinen julkaisu Otava 1919
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 14, 23, 24, 33 ja 38
Hyllynlämmittäjä: 35


*Öivind oli noita ja perin taikataitoinen. Olavi-kuningas käski kerätä kaikki nämä miehet erääseen tupaan, toimitti heille pidot ja tarjosi väkevää juomaa; ja kun he olivat tulleet humalaan, hän käski sytyttää tuvan tuleen, ja niin se tupa paloi, ja kaikki väki, mikä oli sisässä, paitsi Öivind Kelda, joka pelastui lakeisesta.


Snorri Sturlusonin 1230-luvulla kirjoittama Heimskringla on laajin kirjoitettu norjalaisten kuningassaagojen kokoelma ja samalla tärkein Norjan varhaishistoriaa kuvaava kirjallinen teos.


Vuonna 1919 julkaistu kirjan suomennos kattaa vuosien 860-1000 väliset tapahtumat, alkaen Norjan ensimmäisen kuninkaan syntymästä ja päättyen maan väkivaltaiseen kristillistämiseen. Aikakauden poliittisen historian lisäksi teos on myös arvokas tietolähde viikinkiajan tavoista ja kulttuurista.


Kirja on kuvitettu vuosisadan vaihteen kansallisromanttisten taiteilijoiden puupiirroksilla.*



Kirjassa avataan hyvin Snorrin elämää ja vaiheita. Esipuhe oli minusta kerrankin lukemisen arvoinen. Se sai minut odottelemaan jännityksellä sitä, mitä loppu kirja pitäisi sisällään.


Se loppu sitten… Pakko sanoa, etten täysin ymmärtänyt kaikkea. Käsitän, että sankari legendat ovat tärkeitä ja upeita, mutta ainakaan näin yksin niitä itse lukiessa ei niiden maailmaan päässyt sisälle. Varmasti ne ovat olleet upeita entisinä aikoina, jolloin kiertelevät laulajat ovat ne yleisölleen esitelleet. Luettuna ne jäävät jotenkin vajaiksi. Etenkin kun henkilöitä on paljon, heillä on kovin samansuuntaisia nimiä ja monet tapahtumista tuntuvat menevän ristiin. Sanoisin, että vanhat kuningassaagat ovat raskasta, hidasta mutta kaikesta huolimatta mielenkiintoista luettavaa. Kannatan kuitenkin jonkin kevyemmän kirjan pitämistä kaverina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti