tiistai 16. heinäkuuta 2024

Emmi Valve: Armo

Alkuteos: Armo (2017)

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: Zum Teufel

Sivumäärä: 303

ISBN: 9789527454244

Muoto: Sid.

Peukku: q^^



*Jo lapsena jokin kiskaisee Emmin toiseen ulottuvuuteen. Siellä asioiden ja toisten ihmisten pimeät puolet ovat hänelle näkyviä. Ihmisten katseet ja kosketukset tekevät häneen reikiä, ja hän yrittää piilottaa kaikkialle tunkeutuvan mustan mönjän, joka karkaa ulos hänen sieraimistaan tai suustaan. Emmin elämä on helvettiä. On ollut niin kauan kuin hän muistaa. Armo kertoo tästä elämästä, uskomattomista seikkailuista baarien, makuuhuoneiden, väkivallantekojen, harhojen ja mielisairaaloiden syövereissä.


Emmi Valveen omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani on suora, karu ja hurja ja höystetty isolla määrällä mustaa huumoria.


Emmi Valve (s. 1984) on porvoolainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Valveen esikoisteos, päiväkirja-albumi Sit kun sun naama räjähtää (Huuda Huuda) ilmestyi 2013. Vuonna 2018 ilmestyi Girl Gang Bang Bang - Ei kenenkään tyttöjä (Zum Teufel).


Armo ilmestyi Aseman kustantamana vuonna 2017, ja se on käännetty myös ranskaksi. Zum Teufel julkaisee kirjan kovakantisen painoksen keväällä 2022.*



Tämän sivuutin aikoinaan ja olisi ehkä kannattanut nytkin. Sarjakuva on todella rankka. Se käsittelee nuoren naisen elämää, jota varjostavat monet asiat. Näistä suurimpia ovat mielenterveyden ongelmat, jotka vaikuttavat koko elämään aina koulusta ja työstä alkaen ja päättyen ihmissuhteisiin. Toiset eivät ymmärrä ja jotkut käyttävät hyväksi. Elämä on vuoristorataa, joka tuntuu vain repivän enemmän ja enemmän rikki.

Myös kuvitus on rankkaa katsottavaa. Välillä päähenkilön maailmankuva kirjaimellisesti sulaa ja sisälmykset pursuavat ulos (ainakin mielikuvituksessa ja paperilla). Käytetyt värit ovat voimakkaita ja intensiivisiä. Välillä ne eivät tunnu sopivan maisemaan ollenkaan, ne ilmentävät enemmän tunnetta. Lopputulos on vähän kaaoottinen.

Henkilökohtaisesti minua rassasi myös käytetty kaunofontti. En tykkää lukea sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti