torstai 17. joulukuuta 2020

Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet

Alkuteos: Vihan ja inhon internet (2017)
Kuvittaja: Emmi Nieminen
Teksti: Johanna Vehkoo
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 147
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Kosmos
ISBN: 9789527144473
Muoto: Sid.
Peukku: q^^

*Internet täyttyy toinen toistaan julmemmista äänistä. Seksismi, misogynia ja rasismi ovat jo arkipäivää sosiaalisessa mediassa ja jopa joidenkin poliitikkojen retoriikassa. Verkkovihan kohteeksi joutuvat tyypillisesti naisoletetut ja vähemmistöjen edustajat. Vihapuhetta oikeutetaan sananvapaudella, mutta sen vaikutus on päinvastainen: monet naiset pelkäävät ottaa kantaa mielipiteitä jyrkästi jakaviin aiheisiin.

Verkon misinformaatioon erikoistunut tutkiva toimittaja Johanna Vehkoo pureutuu yhdessä kuvataiteilija Emmi Niemisen kanssa vihapuheeseen journalistisen sarjakuvan keinoin. Tuloksena on vavahduttava teos, joka auttaa ymmärtämään yhtä aikamme ikävimmistä ilmiöistä monesta näkökulmasta ja tarjoaa vertaistukea ja neuvoja vihapuheen kohteeksi joutuneille.*



Tämän sarjakuvan aihe on tärkeä. On hyvä, että se netissä esiintyvä vihapuhe ja naisviha nostetaan esiin. En ollut tullut edes ajatelleeksi, miten yleistä moinen käytös ja vihapuhe ovat nykypäivänä. Ja miten paljon se voi vaikuttaa ihmisten elämään… Niin hyvässä, kuin pahassakin.

Sarjakuva on jaettu muutamaan eri osioon. Yksi käsittelee vihapuheen kohteeksi joutuneita naisia. Heitä on haastateltu ja he saavat kertoa oman tarinansa. Toisessa kerrotaan faktoja sarjakuvan taustalla. Kolmas osa käsittelee heitä, jotka ovat kirjoittaneet esimerkiksi trolleja jne. Neljännessä annetaan toimintaohjeita siitä, kuinka toimia jos joutuu nettivihan kohteeksi.

Kuvitus on voimakas. Paljon voimakkaita värejä ja räikeyttä. 

Jotenkin onnistuin ahdistumaan tästä sarjakuvasta. Se ei ole kevyttä luettavaa. Se ei ole helppoa luettavaa. Se on tärkeää luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti