maanantai 14. joulukuuta 2020

Harri Filppa: Kuolema meidät erotti

Alkuteos: Kuolema meidät erotti (2017)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 120
Kustantaja: Pokuto
ISBN: 9789526864457
Muoto: Nid.
Peukku: q^^

*Maailma voi muuttua silmänräpäyksessä. Kuolema tuo muutoksen, jonka lopullisuuden ymmärtäminen on vaikeaa.

Kuolema meidät erotti kertoo tositapahtumiin perustuvan nuoren leskimiehen tarinan. Traagisen tapahtuman jälkeen edessä on aika, jolloin elämä ja kuolema kohtaavat. Tarina ei pyri tarjoamaan vastauksia elämän suuriin kysymyksiin, vaan luo näkökulmia elämän haurauden ymmärtämiseen ja siihen liittyvien ajatusten kanssa elämiseen. Mukaan mahtuu surua, iloa, raivoa ja riemua, mutta pohjimmiltaan kirja on kuitenkin selviytymistarina.

Traumaattinen tapahtuma saa ihmisen unohtamaan. Teos on koostettu surutyön aikana tekijän tuottamista muistiinpanoista - kirjoituksista, piirroksista ja sarjakuvista. Tapahtumat hyppivät ajassa ja paikassa surun ajatuksiin aiheuttaman kaaoksen lailla.*



Vaikeaa asiaa on tässä sarjakuvassa käsitelty taitavasti lämpimällä otteella. Läheisen kuolema, varsinkin yllättävä sellainen, ei ole koskaan helppo asia. Kuinka selvitä päivistä, kun koko elämä muuttuu kerralla? Henkilökohtainen ja puhutteleva sarjakuva, jossa on paljon asiaa. Piirrosjälki on pelkistettyä ja selkeää. Paljon tekstiä. Ei sieltä kevyimmästä päästä lukea, vaikkei kovin pitkä sarjakuva olekaan kyseessä.

Itseäni jäi “ärsyttämään” se, ettei kaikkiin kysymyksiin tullut vastauksia. Mutta koskas niitä saisikaan tämän tyylisissä tapauksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti