sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Carlos Ruiz Zafón: Henkien labyrintti

 

Alkuteos: El laberinto de los espíritus (2016)

Kääntäjä: Antero Tiittula

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Sivumäärä: 645

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511317319

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Unohdettujen kirjojen hautausmaa #4

Peukku: q^^

Lukulistalta: 122


*Ratkeavatko Unohdettujen kirjojen hautausmaan mysteerit viimein? Tuulen varjon aloittaman saagan lumoava päätös on kunnianosoitus kirjallisuuden ja elämän yhdistävälle taianomaiselle siteelle. Daniel Sempere ei ole enää se sama pikkupoika, joka aikoinaan löysi tiensä Unohdettujen kirjojen hautausmaalle. Äidin kuoleman selvittämätön mysteeri on jättänyt ammottavan haavan Danielin sydämeen, eivätkä hänen vaimonsa Bea tai ystävänsä Fermín ole voineet sitä yrityksistään huolimatta parantaa. Juuri kun Daniel uskoo ratkaisevan äitinsä salaisuuden, tapahtuu jotakin, joka suistaa kaiken raiteiltaan.*




Kirjan alussa sanotaan, että lukija voi lukea minkä tahansa kirjan Unohdettujen kirjojen hautausmaalta missä tahansa järjestyksessä tai sitten koko sarjan järjestyksessä. Aikaisempien kolmen osan kanssa tämä pitikin paikkansa. Mutta tämä neljäs… Itse tunsin olevani eksyksissä. En löytänyt sitä samaa tunnelmaa, sitä samaa taikaa näiltä sivuilta. En missään vaiheessa.


Henkien labyrintti tuntuu yrittävän liikaa. Se haluaa sitoa edelliset osat yhteen ja paljastaa vielä ennestään tuntemattomia lankoja. Ne langat tuntuvat menevän sotkuun, sillä kirja on melkoista hyppelemistä henkilöiden ja tapahtumien välillä. Mikä pahinta, ennestään tutut hahmot tuntuvat nyt vierailta. Ja “uusista” en juurikaan välitä. Kirjan yhdeksi merkittävimmistä henkilöistä tarkoitettu Alicia on minulle jopa yhdentekevä.


Kirjan juoni oli sekava. Henkilöhahmot kaukaisia. Kieli on edelleen kaunista, mutta ehkä hieman “sielutonta”. Mihin on kadonnut Barcelonan taika? En osaa tähän vastata.


Jos et ole tutustunut Unohdettujen kirjojen hautausmaahan, en suosittele aloittamaan tästä. Tartu ennemmin ensimmäiseen osaan, Tuulen varjoon ja anna sen viedä. Jos haluat saattaa matkasi päätökseen Barcelonan kujilla, tartu tähän varoen.

1 kommentti:

  1. Kolme ensimmäistä luettuna ja tämä odottaa lukuvuoroa. Huikea sarja.

    VastaaPoista