tiistai 22. joulukuuta 2020

Stephanie Garber: Caraval

 

Alkuteos: Caraval (2017)

Kääntäjä: Kaisa Kattelus

Lukija: Saara Lehtonen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 10h 46min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510441800

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Caraval #1

Peukku: q^^

Lukulistalta: 125

*Tervetuloa Caravaliin, peliin jossa tarut ovat totta ja totuudet tarua!

Salamannopeasti 25 maahan myyty fantasiaromaani vie lukijansa Dragnan sisarusten mukana Caravalin mielikuvitukselliseen pelimaailmaan, joka tuo mieleen Liisan seikkailut ihmemaassa

Scarlett asuu pienellä saarella sisarensa Tellan kanssa. Scarlettin unelmana on päästä mukaan maagiseen Caraval-peliin, joka järjestetään vuosittain tyttöjen kotisaaristossa, mutta nyt hänellä on edessään julman isän järjestämä avioliitto. Sitten sisarukset saavat yllättäen kutsun peliin. Caravalin saarella Tella kaapataan. Pian käy ilmi, että tällä kertaa koko pelin voittaa se, joka löytää Scarlettin sisaren. Scarlett uppoaa pelin maagisen värikkääseen maailmaan, jossa unohtuu, että koko Caraval on näytelmä. Mikä on totta ja mikä ei? Ehtiikö Scarlett pelastaa sisarensa ennen kuin peli päättyy ja tämä katoaa lopullisesti?

Kalifornialainen Stephanie Garber rakastaa Disneylandiä, koska huvipuisto on paikka jossa hänen tarinansa voisivat herätä eloon. Garberin esikoisromaani Caraval on rikas yhdistelmä fantasiaa, mysteeriä ja kiihkeää romantiikkaa. Hurmaavan kirjan elokuvaoikeudet myytiin jo kauan ennen sen julkaisua Twentieth Century Foxille.*



Caraval on kirja, joka jakaa mielipiteeni. Ymmärrän miksi se on ollut niin suosittu. Mutta sitten taas toisaalta en itse oikein päässyt mukaan sen taikaan.

Kirjassa tapahtumat etenevät melkoista vauhtia. Ensin ollaan kotisaarella, jossa esitellään sisarusten varsin kurjat kasvuolosuhteet. Sitten jo seilataankin kohti seikkailuja ja itse peliä. Peli sitten taas… Noh, se tuntuu jäävän kovin sivuosaan, sillä tärkeämpää on Scarlettin pohdiskelu ja selvääkin selvemmin kirjoitettu ihastuminen erääseen miespuoliseen ja salaperäiseen henkilöön… Muita pelaajia ei oikeastaan tunnu olevan olemassakaan. Paitsi aivan toisinaan. Suurin osa kirjasta onkin enimmäkseen maagisia sattumuksia, joita Scarlett kohtaa koettaessaan löytää sisarensa ja vastustellessaan sydämensä väistämätöntä ääntä.

Kirjassa leikitään paljon salaisuuksilla ja magialla ja juoni pyöräyttää itsensä ympäri muutamaankin otteeseen. Uskon, että se toimii hyvin hieman nuorempiin lukijoihin. Minä pyörittelin vain silmiäni näiden nuorten “typeryydelle”.

Teksti on hienoa. Se on vauhdikasta ja nappaa mukaansa. Henkilöhahmot ovat ehkä aavistuksen yksipuolisia. Nuoria ja kauniita ja valmiita tekemään aivan mitä tahansa. Mutta se toimii.

Mukava ja sujuva kirja, jonka parissa viihtyy kyllä tuon reilun kymmenisen tuntia. Aluksi minulla oli hieman hankaluuksia lukijan kanssa, sillä omaan makuuni Lehtosen ääni on jokseenkin ohut. Se kuitenkin sopii hyvin hentoisen tyttösen ääneksi, onhan kirjassa pääasiassa “äänessä” Scarlett. Onneksi totuin ääneen kohtalaisen nopeasti, joten kuunteleminen sujui sen verran hyvin, että taidan jatkaa trilogian seuraavaan osaan Valendaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti