torstai 24. joulukuuta 2020

Davide Reviati: Spit Three Times

 

Alkuteos: Sputan tre volte (2016)

Kääntäjä: Jamie Richards

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 575

Kustantaja: Seven Stories Press

ISBN: 9781609809096

Muoto: Nid.

Peukku: q^^

*Part of the sélection Officielle Angouléme 2018

Winner of the Attilio Micheluzzi prize for best writing 2017

Winner of the Carlo Boscarato prize 2016

Winner of the Lo Straniero prize 2016

“Reviati’s depiction of the life and cultural realities of the Roma, and the idea of a non-territorial nation, is a healthy corrective to the twenty-first century’s obsession with national borders and their military enforcement. His drawings and text avoke a palpable sense of nature, weather, and a spatial freedom that crosses all borders.”

-Ben Katchor, author and illustrator of Julius Knipl, Real Estate Photographer*



Kokoelma lyhyitä tarinoita, joissa samat lapset ja nuoret seikkailevat. Tarinat ovat muistoja ja hetkiä heidän elämästään. Ne kertovat heidän kasvustaan, ystävyydestään ja asioista joita heille tapahtui. Ne peilaavat elämää ja maailmaa heidän ympärillään. Kulttuurisia eroja on havaittavissa esimerkiksi siinä, miten kierteleviin mustalaisiin suhtaudutaan.

Kokoelma on erikoinen. Tapahtumat eivät tunnu menevän mitenkään loogisesti vaan ne hyppelehtivät kuin muistot. Se tekee "juonen" hankalahkoksi seurata. Minua häiritsi myös se, ettei henkilöhahmoja aluksi esitelty. He tulevat tummiksi vasta vähitellen.

Kuvitus on mustavalkoinen ja elävä. Viivaa on runsaasti ja se poukkoilee ympäriinsä. Hahmot ovat tunnistettavissa kun heidät oppii tuntemaan, mutta aluksi voi olla hankala erottaa heidät toisistaan. Vähitellen mustavalkoiseen maailmaan uppoaa ja siitä alkaa nauttia.

Osa tarinoista on raakoja, osa vihjaa varsin ikäviinkin tapahtumiin. Siksi en suosittele kaikkein herkimmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti