torstai 12. lokakuuta 2023

Anna Mill & Luke Jones: Square Eyes

Alkuteos: Square Eyes (2018)

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kustantaja: Jonathan Cape

Sivumäärä: 249

ISBN: 9780224097222

Muoto: Sid.

Peukku: q^^



*Look - anyone who invents something really great has a moment where they think it’s going to destroy the world.


For the first time in her life, Fin is off the network. A few months ago, she was the inventor of a program so powerful, so unusual that she was untouchable.


Until she wasn’t.


Now she is locked out of the virtual systems that control society. Another woman is living in her apartment, living her life. And she can’t remember how any of this happened.


Meanwhile, people have started disappearing from the streets of the city and the technology she created might be implicated.


Square Eyes is a graphic novel about a future where the boundaries between memory, dreams and the digital world start to blur. It’s a kaleidoscopic mystery story which asks: in a city built on digital illusion, who really holds the power? What is weakness?


And when is it most dangerous?*



Minun makuuni tarina on sekava. Se hyppii ja pomppii ja jotenkin asioiden yhteydet ja selitykset tuntuvat jäävän epäselviksi tai lukijan oman tulkinnan varaan.


Sen sijaan kuvituksen suhteen tämä sarjakuva on "kokeilevan raikas". Se leikkii ruuduilla ja väreillä. Välillä yksi ruutu on kokonainen aukeama. Toisinaan taas sivulle on laitettu useita pieniä ruutuja. Toisinaan "todellisuus" on väritön ja harmaa, toisinaan taas "virtuaalimaailma" on mitä värikkäin ja näyttää siltä kuin useita kuvia olisi toistensa päällä.


Miinuksen annan siitä, että tekstit on laitettu kuviin samalla värillä (tai sen jollain sävyllä, tummalla tai vaalealla), joten lukeminen on osittain haastavaa.


Vähän outo, mutta visuaalisesti hieno.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti