perjantai 13. lokakuuta 2023

Antonio Iturbe: Auschwitzin kirjastonhoitaja

Alkuteos: La bibliotecaria de Auschwitz (2012)

Kääntäjä: Einari Aaltonen

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kustantaja: Otava

Kesto: 16h 13min

ISBN: 9789511380146

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: q^^



*Hurja tositarina tytöstä, joka loi toivoa äärimmäisen pahuuden keskelle.


Dita joutui 14-vuotiaana Auschwitziin. Hänestä tuli rohkeutensa ansiosta maailman pienimmän ja salaisimman kirjaston urhea hoitaja, joka vaali henkensä uhalla kahdeksan kirjan kokoelmaansa.


Antonio Iturbe haastatteli kirjaa varten holokaustista selvinnyttä Dita Krausia, jonka uskomattomaan tarinaan kirja perustuu. Kansainvälistä menestysromaania on myyty maailmanlaajuisesti jo yli 700 000 kappaletta, ja siitä on tekeillä elokuva.*



Kirjassa kuvataan oikeastaan monen ihmisen elämää, ei pelkästään Ditan. Tapahtumia seurataan parin eri juutalaisen miehen kautta, parin tytön ja jopa nuoren SS-miehen. Tarina ei siis ole pelkästään Ditan, vaan monen muunkin. Kokonaisuutena se paljastaa leirin elämästä monia puolia - niin hirveitä kuin hyviäkin. Ikävä kyllä minusta vaihdot kertojien kohdalla eivät toimi kunnolla. Minun makuuni ne tekevät kirjasta hivenen sekavan.


Vaikka kirja käsittelee vakavaa aihetta, on siihen saatu mukaan myös paljon lämpöä ja välittämistä. Ehkä monen päähenkilön nuori ikä vaikuttaa tähän. Myös monet "hirveydet" on vain mainittu ja jätetty lukijan mielikuvituksen varaan. Teos on siis melko "siistitty". Sensaation hakuisille siis tylsähköä luettavaa.


Herkkä kuvaus kasvamisesta kauheuksien keskellä.


Lukusuorituksena ei Putkonen-Örnin parhaimpia suosituksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti