tiistai 31. lokakuuta 2023

Susanna Clarke: Piranesi

Alkuteos: Piranesi (2020)

Kääntäjä: Helene Bützow

Lukija: Markus Niemi

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 7h 1min

ISBN: 9789510473627

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 40. Kirjassa hylätään jotain (40/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 10, 16, 18, 29, 30 ja 46



*Tähtifantasia-palkinto 2022.


Hypnoottinen ja älykäs fantasiaromaani, joka palkitsee lukijansa moninkertaisesti.


Piranesi asuu Talossa, jossa on lukematon määrä huoneita ja käytäviä, joita reunustavat tuhannet patsaat. Vuorovesi yltää portaisiin asti, pilvet liikkuvat yläkerran saleissa. Mutta Piranesia ei pelota: hän tuntee veden liikkeet ja reitit huoneiden välillä. Tiistaisin ja perjantaisin Piranesi näkee ystävänsä, mutta muuten hän on yksin. Kun liidulla piirrettyjä viestejä alkaa ilmestyä lattioihin, Piranesi varmistuu siitä, että Talossa liikkuu myös joku tai jokin muu. Mutta kuka, ja mitä hän haluaa?


Piranesi on häikäisevä tarina yksinäisyydestä, mielikuvituksesta ja muistamisesta” (Spectator).


Susanna Clarken (s. 1959, Englanti) vuonna 2005 ilmestynyt esikoisromaani Jonathan Strange & herra Norrell sai useita palkintoja. Vaihtoehtohistorialliseen 1800-luvun Englantiin sijoittuvaa fantasiaromaania myytiin yli miljoona kappaletta. Fanien odotus palkittiin vihdoin, kun Piranesi ilmestyi Englannissa syksyllä 2020 ja sai loistavat arvostelut. Se palkittiin vuoden parhaalle suomeksi julkaistulle fantasiaromaanille myönnettävällä Tähtifantasia-palkinnolla 2022. Clarke asuu Cambridgessa puolisonsa kanssa.*



Piranesin tarina on kerrottu päiväkirjamerkintöjen muodossa. Näissä omalaatuisesti nimetyissä merkinnöissä mies kertoo elämästään ja sen tapahtumista yksityskohtaisen tarkasti. Niistä käy läpi hänen elämänsä rauhallisuus ja sitä hetkauttavat asiat, joita alkaakin ilmestymään todella paljon. Äkkiä rauha on rikkoutumassa ja tyveneen ui vaara... Päiväkirjat alkavat paljastamaan myös asioita, joita Piranesi ei ole muistanut. Mikä on totta ja kuka muistaa ja mitä?

Omalaatuinen tarina, joka vangitsee ja aiheuttaa ihmetystä. Paljon muistettavaa myös lukijalle ja kuuntelijalle, sillä tarina kerrostuu moninkertaisesti itsensä päälle.

Niemi lukee todella hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti