torstai 23. marraskuuta 2023

Niklas Natt och Dag: 1793

Alkuteos: 1793 (2017)

Kääntäjä: Kari Koski

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kustantaja: Johnny Kniga

Kesto: 14h 55min

ISBN: 9789510438275

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Bellman noir #1 / Jean Mickel Cardell #1 / Tukholma #1

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2023: 48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön 1 (47/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 10, 37, 39, 40, 46 ja 50



*Rujonkaunis romaani 1700-luvun lopun Tukholman pimeästä puolesta.


Niklas Natt och Dagin historiallisen trillerisarjan avaus on sävyiltään yhtä tumma kuin aikakausi, jota hän kuvaa, mutta rumuudesta kasvaa myös kauneutta. 1793 on viihdyttävä ja rikas romaani.


Kuningas Kustaa III on ollut jo vuoden poissa päiviltä, ja Ruotsi on paroni Reuterholmin rautaisessa otteessa. Sodassa vammautuneet miehet toimivat epävirallisina siveyspoliiseina kaupungissa, jossa prostituutio, rikollisuus ja väkivalta rehottavat.


Ruotsinsalmen taistelussa vasemman kätensä kyynärpäästä alaspäin menettänyt Mickel Cardell on yksi siveyttä valvovista. Palkkansa viinassa nauttiva Cardell hälytetään katsomaan ruumista, joka on vailla raajoja, silmiä ja kieltä. Murhaa selvittämään tarvitaan vielä keuhkotaudin riivaama lainoppinut Cecil Winge.


Vuoden 1793 Tukholma on korruptoitunut, sairas ja likainen. Ja tulossa on vielä historiallisen ankara talvi. Näistä lähtökohdista Natt och Dag maalaa ajankuvaltaan täyteläisen freskon, jonka neljä kertojanääntä määrittävät vuodenaikojen väripaletin.


Niklas Natt och Dag (s. 1979) kuuluu Ruotsin vanhimpaan elossa olevaan aatelissukuun. Kun Natt och Dag ei lue tai kirjoita, hänellä on tapana soittaa kitaraa, mandoliinia, viulua tai japanilaista bambuhuilua, shakuhachia. Hän asuu Tukholmassa vaimonsa ja pariskunnan kahden lapsen kanssa. Ruotsin Dekkariakatemia palkitsi 1793:n vuoden 2017 parhaana esikoisteoksena.*



Teos on nimetty myöhemmin uudelleen. Tämä trilogian ensimmäinen osa kantaa nykyään myös nimeä The Wolf and the Watchman. Nimi kuvaa aika hyvin kirjan sisältöä...

Kirjassa yksi rikos kuvataan usean eri henkilön kautta. Tai siis sen selviäminen ja syyt sen takana kuvataan näiden henkilöiden kautta. Välillä seurataan tapausta tutkivia Cardellia ja Wingeä, välillä nuoria miehiä jotka koettavat elättää itseään Tukholman kaduilla ja välillä taas nuorta naista, joka joutuu siveyspoliisin silmien alle. Näiden ihmisten kohtalot kuvaavat karulla tavalla elämää ja sen sattumuksia. Samalla ne myös valottavat tapausta, joka on omalla tavallaan kamalan hirvittävä ja kiehtova.

Uskomaton tarina, joka on kerrottu kiinnostavasti ja pelottavan hyvin. Mukana on hienoja hetkiä, kamaluuksia ja vaikka mitä. Tarinassa on paljon kiintoisia henkilöitä, joista janoaa oppia lisää. Mikä parasta, missään vaiheessa ei kiirehditä liikaa. Tarina saa kehittyä ja muhia rauhassa. Upeaa!

Pitkänen lukee loistavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti