tiistai 14. marraskuuta 2023

Seppo Turunen: Luonto ihmisen aikakaudella

Alkuteos: Luonto ihmisen aikakaudella (2019)

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Into Kustannus

Sivumäärä: 209

ISBN: 9789523511248

Muoto: e-kirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa (43/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 10, 17 ja 42



*Ilmastonmuutos on tosiasia. Ihmiskunta on kuitenkin tehnyt jo paljon haittojen vähentämiseksi.


Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen pohtii kirjassaan, millainen tulevaisuus ihmiskunnalla ja luonnolla on, ja tulee siihen lopputulokseen, että tulevaisuutemme on ainakin kohtuullinen.


Ihminen itse voi paremmin kuin koskaan aiemmin. Väestön määrä lähestyy tasapainoa, ja olemme matkalla uusiutuvan energian maailmaan. Metsien pinta-ala on jälleen alkanut kasvaa, maatalouden ympäristöhaittoja on vähennetty, ja luonto on palaamassa asutuksen keskelle. Kaupungistuminen on muuttuvan planeetan keskeinen myönteinen muutos ihmisten ja luonnon kannalta. Sen ansiosta jäljellä olevalla luonnolla on elintilaa. Luonto ihmisen aikakaudella sisältää viisaita pohdintoja luonnon ja ihmisen vivahteikkaasta suhteesta.*



Tämän kirjan sivuilla käydään läpi monia asioita. Käsitellään ihmisen ja meidän toimiemme aiheuttamia sukupuuttoja, mutta myös niitä toimia, joilla luontoa nykyisin koetetaan pelastaa ja elvyttää. Yleisilmeeltään ja -sävyltään kirjan sävy on positiivinen ja tulevaisuutta katsellaan enemmän toiveikkaasti kuin synkästi.


Kirja on jaettu pienempiin kokonaisuuksiin, jotka taas pitävät sisällään omia lyhyempiä lukujaan. Lukeminen on siis kaiken kaikkiaan "kepeää". Omalla kohdallani lukeminen aiheutti tosin pienoisen "ympäristöahdistuksen".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti