maanantai 20. marraskuuta 2023

Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa

Alkuteos: Hullun keisarin hovissa : alkemisteja, tähtitieteilijöitä ja taiteilijoita Rudolf II:n Prahassa (2020)

Lukija: Juhani Rajalin

Ilmestymisaika:  2020 (ko.painos)

Kustantaja: Gaudeamus

Kesto: 8h 47min

ISBN: 9789523456327

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika (46/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 13, 15, 37, 40 ja 42*Savu nousee 1600-luvun alun Euroopassa. Turkkilaisia vastaan on sodittu pitkään, ja uskonnolliset sekä valtapoliittiset kiistat kiristävät katolisten ja protestanttien välejä.


Valtavien paineiden alla Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II (1552-1612) sulkeutuu linnaansa Prahassa. Erakkohallitsija hakee lohtua vertaansa vailla olevasta taide- ja esinekokoelmastaan, jossa Albrecht Dürerin maalauksen vierestä saattaa löytää seireenin leukaluun tai feenikslinnun höyheniä. Habsburgin mahtisukuun kuuluvaa Rudolfia oli siunattu maallisella vallalla, mutta masennukseen taipuvaisen ruhtinaan todellisia intohimoja olivat taiteet ja tieteet. Keisari palkkasikin hoviinsa aikansa suurnimiä Giuseppe Arcimboldosta Adriaen de Vriesiin ja Tyko Brahesta Johannes Kepleriin.


Hullun keisarin hovissa avaa näkymän Euroopan sydämeen hetkeä ennen kolmikymmenvuotisen sodan puhkeamista. Se kertoo traagisesta henkilöstä, joka unelmoi sukunsa kunnian kasvattamisesta mutta joutuu veljensä syrjäyttämäksi - ja maailmasta, jossa harjoitetaan rinta rinnan niin alkemiaa ja magiaa kuin tähtitiedettäkin.*Verkkainen ja rauhaisa kirja, jossa käsitellään hieman Rudolfia ja paljon hänen hoviaan. Kuvioissa pyörivät hovissa olleet miekkoset, taiteilijat, alkemistit ja muut herrat, joita keisari veti puoleensa. Mukaan mahtuu myös paljon asiaa keisarin elämästä ja koko suvun perimysjärjestyksistä ja muista kuvioista. Olihan suku aikoinaan yksi mahtavimmista.

Kiva kokonaisuus ja hyvä toteutus. Aiheesta tykkääville oivallinen paketti.

Rajalin lukee miellyttävästi ja selvästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti