keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Peter Robinson: Maasta sinä olet tullut

Alkuteos: Abattoir Blues (2014)

Kääntäjä: Ulla Selkälä

Lukija: Markus Bäckman

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 12h 18min

ISBN: 9789510467657

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Komisario Banksin tutkimuksia #1

Peukku: q^^

Huom: sarjanumerointi teoksessa poikkeaa alkuperäisestä, oikeasti kyseessä on sarjan 22. osa

Lukuhaaste 2023: 42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa (42/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 5, 10, 18, 31 ja 40



*Lämpötila laskee Yorkshiren nummeilla – ja ruumisluku nousee.


Peter Robinsonin taidokkaat, ylikomisario Banksin tutkimuksia seuraavat tv:stäkin tutut dekkarit ovat saavuttaneet suuren suosion niin Suomessa kuin maailmalla.


Kaksi nuorta miestä on kadonnut. Ylikomisario Banksin tutkimukset tasapainoilevat kahden eri tutkintalinjan välissä. Työ keskeytyy, kun liikenneonnettomuuteen joutuneesta rekasta löytyy teuraseläinten joukosta jotain sinne kuulumatonta – jo jokin aika sitten kuolleen ihmisen ruumis. Banks tukeutuu vaistoihinsa ja tuntee, kuinka häntä vedetään yhä syvemmälle rikosten verkkoon. Jokin vaarallinen odottaa pimeässä pääsyä ulos.


Yorkshiren nummien karunkaunis ympäristö luo oivallisen taustan älykkäille laatudekkareille, jotka lukee yhdeltä istumalta janoten lisää.


Peter Robinson (s. 1950) on kotoisin Englannista, mutta muutti 1970-luvulla Kanadaan ja asuu nykyään Torontossa. Hän käy usein vanhassa kotimaassaan ja sijoittaa rikosromaaninsa entiselle kotiseudulleen Pohjois-Englannin Yorkshireen. Robinsonin dekkareihin perustuva Ylikomisario Banks -tv-sarja on löytänyt faninsa myös Suomessa.*


Miellyttävät maisemat. Hyviä juonenkäänteitä. Sinällään ihan kiintoisia henkilöhahmoja. Miinuksena se, että tämä sarja "alkaa" keskeltä. Syystä tai toisesta sarja, Komisario Banksin tutkimuksia alkaa oikean sarjan osasta numero 22. Valitettavasti sen huomaa kirjasta. Koko ajan tulee viittauksia menneisiin tapahtumiin ja oletetaan, että henkilöhahmot, heidän menneisyytensä ja keskinäiset suhteensa ovat lukijalle tuttuja. Minulta tämä vei melkoisesti nautintoa pois. Jopa siinä määrin, että vaikka kirja on muuten hyvin toteutettu, en ehkä kuitenkaan lähde heti tai edes vähään aikaan jatkamaan sarjan parissa. Se on ikävää, sillä muuten tämä voisi koukuttaa hyvinkin.

Tarinallisesti kirja toimii. Idea on kiva ja omaperäinen, ei sieltä yleisimmästä päästä. Tutkimukset etenevät kivasti ja mukaan on mahtunut hyvin myös arkista aherrusta ja arkista elämää ihmissuhteita unohtamatta. Oivallinen paketti rauhallisemmista ja ajattelua kysyvistä dekkareista pitäville.

Bäckman lukee mukavasti ja selkeästi. Hyvä valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti