maanantai 27. toukokuuta 2024

Christina Wahldén: Älä puhu kuolleista

Alkuteos: Nämn inte de döda (2020)

Kääntäjä: Jänis Louhivuori

Lukija: Hannamaija Nikander

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Minerva

Kesto: 9h 3min

ISBN: 9789523754843

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Sarjamerkintä: Darwin-dekkari #1

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2024: 34. Kirjan nimessä on käsky tai kehotus (42/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 7, 9, 14, 16, 29, 35 ja 40



*Ruotsalaisopiskelija kohtaa Australian pimeän puolen.


Älä puhu kuolleista on jännittävä rikostarina, mutta erityisen kiinnostavan siitä tekee kirjailijan perehtyneisyys Australian alkuperäisväestön kulttuuriin ja historiaan. Niin ympäristö kuin henkilöhahmotkin on kuvattu taidokkaasti.” – BTJ


Darwin-sarjan aloitusosassa Pohjois-Australiaan saapunut ruotsalainen Greta löytää Darwinin rannalta kuolleen naisen. Naisen ruumis on muuttunut tunnistamattomaksi, mutta pian selviää, että hän kuuluu alkuperäiskansaan.


Mitä rannalta löytyneelle naiselle tapahtui? Joutuiko hän krokotiilin uhriksi, kuten kaikki ensi alkuun uskovat, vai onko kuolemaan paljon synkempi syy?


Tutkintaa johtava persoonallinen, Abbaa rakastava poliisi Bluey ja hänen kollegansa seuraavat johtolankoja yhteiskunnassa, jossa rasismi ja syrjintä ovat arkipäivää.


Älä puhu kuolleista oli Ruotsissa ehdolla vuoden parhaaksi rikosromaaniksi 2020.


Christina Wahldén (s. 1965) on ruotsalainen kirjailija ja journalisti. Hän on kirjoittanut niin lapsille kuin aikuisille ja saanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja, mm. Ruotsin vuoden parhaan lasten- ja nuortendekkarin palkinnon. Toimiessaan vuosia Svenska Dagbladetin rikostoimittajana hän raportoi ennen kaikkea naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta rikollisuudesta, parisuhde- ja nk. kunniaväkivallasta sekä ihmiskaupasta. Australiaan Wahldén tutustui opiskellessaan dramaturgiaa Sydneyn yliopistossa.*





Kirjassa tapahtumia seuraillaan pääsääntöisesti kolmen henkilön kautta. Kaksi poliisia ja yksi varsin epäonninen välivuottaan viettävä opiskelija, jolla on taustallaan melkoinen kasa omia traumoja. Myös "poika pimeästä" on toisinaan äänessä kertoen omaa kieron kiehtovaa tarinaansa.


Greta on saapunut Australiaan päästäkseen kauaksi omassa elämässään tapahtuneita kamalia asioita. Ruumiin löytäminen ja sitä seuraavat tapahtumat eivät oikein auta asiaa. Nuori nainen kun näyttäisi joutuvan koko ajan sekä poliisien että ilkimysten tielle... Bluey on poliisi, jolla on rosoinen menneisyys. Hänen perheensä on rikkinäinen ja sinne mahtuu niin alkoholismia kuin väkivaltaakin. Miehessä on kuitenkin myös herkkä puolensa, joka näkyy söpösti tämän hoitaman wallabin poikasen avulla. Kolmas tärkeä henkilö on aborginaalipoliisi Jess, joka kohtaa ennakkoluuloja ja rasismia taustansa takia. Nuoressa naisessa on kuitenkin reilusti potentiaalia ja omapäisyyttä. Myös muut kirjassa vilahtelevat henkilöt vaikuttavat kiintoisilta.


Poliisit kohtaavat kaksi isoa rikosta, joista toinen on Gretan rannalta löytämä ruumis, jota peto on päässyt riepottelemaan. Toinen taas nuori hirttäytynyt aborginaalityttö. Kumpikin tapaus on hankala ja kinkkinen ja vaatii tiukkaa jalkatyötä kuin myös teräviä hoksottimia. Myös pienoisella tuurilla on osuutta, jotta asiat pyörivät eteenpäin.


Kirja kuvaa kovaa maailmaa, jossa alkuperäisväestöä kohdellaan edelleen kurjasti. Se on täynnä ennakkoluuloja, vihaa ja rasismia. Mukaan mahtuu kuitenkin myös toivoa ja halua oppia ja ymmärtää. Kokonaisuus onkin paitsi jännittävä, niin myös opettavainen.


Tämä taitaa mennä minulla seurantaan.


Nikander lukee hyvin ja vakaasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti