torstai 16. toukokuuta 2024

Jenni Linturi: Mullojoki, 1950

Alkuteos: Mullojoki, 1950 (2020)

Lukija: Anna-Riikka Rajanen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kustantaja: Gummerus

Kesto: 6h 52min

ISBN: 9789512420780

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 33. Kirjassa muutetaan maalle (38/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 7, 14, 27, 29, 32, 35 ja 41



*Lahjakkaan kertojan väkevä uutuus vie 1950-luvun Hämeeseen


1950-luvun kynnyksellä Olavi Puolakka on aloittelemassa akateemista uraansa, kun Martta kertoo olevansa raskaana. Helsinki yliopistoineen ja houkutuksineen saa jäädä. Nuori perhe muuttaa Hämeeseen, Mullojoelle, jossa Martan on sopeuduttava samaan talouteen Olavin äidin ja lobotomian seurauksena lapsenmieliseksi taantuneen Kalevi-veljen kanssa.

Olavi hakeutuu sijaiseksi Käkelän kouluun - väliaikaisesti, kuten hän itselleen ja muille väittää. Hänen haaveensa ovat Marttaa ja Mullojokea suuremmat.*




Kirjan tapahtumat alkavat vuonna 1950. Sen jälkeen edetäänkin vuosia ja vuosia eteenpäin seuraten perheen elämää. Elämää, johon mahtuu petturuutta, valheita, hieman rakkautta ja välittämistä ja paljon kaunaa ja pahaa verta. Pieni paikkakunta pitää sisällään kuppikuntansa, epäilyksensä ja tuomitsee sinne sopeutumattomat. Samalla rakennetaan sodan jälkeistä maailmaa ja katsellaan kuinka unelmat tuhoutuvat.


Aika pessimistinen teos, jossa oikeastaan kukaan ei ole tyytyväinen ja syyttää enemmän tai vähemmä toisia omista epäonnistumisistaan. Tai sitten he eivät uskalla olla mitä ovat vaan tyytyvät toisten julmuuteen ja asettamiin odotuksiin.


Tapahtumia seurataan niin Martan kuin Olavinkin kautta. Lisäksi ääneen pääsee myös Olavin dominoiva äiti. Minulle kaikki henkilöhahmo jäivät etäisiksi. Ja etenkin aikaansaamatonta Olavia lähes inhosin.


Tämä Linturin teos ei napannut. Ei ollut minusta niin hyvä kuin hänen aikaisempansa.


Rajanen lukee ihan OK.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti