Alkuteos: Häräntappoase (1984)
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 243
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-25304-4
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 6, 22, 32, 34, 40, 43 ja 46
Lukulistalta: 63
* 16-vuotiaan Allun kesäsuunnitelmat menevät uusiksi, kun äiti lähettää hänet sukulaisten luo heinätöihin. Hikiset peltotyöt ja tylsä maalaiskylä eivät paljon kaupunkilaispoikaa kiinnosta. Mutta kylällä Allua vastaan asteleekin Kerttu, sateesta märkänä, erilaisena, hellyttävänä. Alkaa hermosäikeitä hetkauttava rakkauden, kiihkon ja epävarmuuden kesä.
Anna-Leena Härkösen romaani Häräntappoase sai J. H. Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Tämä raikas, anarkistisen huumorin sävyttämä kertomus “maalaiskylän Romeosta ja Juliasta” - on jo käsite ja tunnetaan myös palkittuna televisiosarjana.*
Olen jokseenkin kahden vaiheilla. Pitääkkö, vai eikö pitää. Alkuun olin jokseenkin järkyttynyt kirjan kielestä. Puhekieltä ja kiroilua, selvää 80-lukulaista anarkiaa ja kapinahenkeä. Sitten tapahtui jotain. Kieli ei enää tuntunutkaan oudolta ja töksähtelevältä. Allun suora kerronta jotenkin vain imaisi mukaansa.
Allu on persoonana kaksijakoinen. Toisaalta hyvä poika, toisaalta kapinallinen. Kukapa nuori ei olisi. Hän toilailee, mutta yrittää kuitenkin parhaansa. Häneen jotenkin kiintyy enemmän ja enemmän, mitä pitemmälle nuorukainen ehtii kertoa elämästään ja itsestään. Ja Allu opitaan kyllä tuntemaan melkoisen hyvin. Sivuja kun on ehtinyt kertyä jo satakunta ennen kuin Kerttu edes astelee mukaan tarinaan. Sitten tapahtumiin tuleekin vauhtia kun kaksikko alkaa keskinäisen leikkinsä maalaismaisemissa. Ja tässä leikissä sitten riittääkin draamaa ja nuoren elämän säätämistä.
Vauhdikas, ja yhä aikaan sopiva kuvaus nuorten elämästä. Vaikka muutamia vuosikymmeniä ollaankin menty eteenpäin, on Suomessa vieläkin paikkoja, jotka voisivat hyvin toimia tämän rakkaustarinan näyttämönä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti