Alkuteos: Moreeni (1950)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 415
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-42036-2
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 17, 19, 24, 32, 33, 34, 46
Lukulistalta: 59
*Uusintapainos vuonna 1950 julkaistusta Moreenista Lauri Viidan 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
Moreeni on kuvaus teollisuuskaupungin laidalle syntyneestä yhdyskunnasta, joka joutuu kokemaan kansalaissodan järkytykset. Kertomuksen keskipisteenä on sekatyömies Iisakki Niemisen perhe. Tämä perhe on sitä moreenia, Pispalan kultamäen perussoraa, jonka varaan rakentuu koko kaupunki, sen koneet, tehtaat, asuinrakennukset ja työväentalot. Moreeni on mestarillinen teos kehittyvästä yhteiskunnasta ja suomalaisesta työläisperheestä.*
Moreeni kertoo Niemisen perheen elämästä jokseenkin sekavasti. Ainakin minun oli vaikea pysyä välillä kärryillä tapahtumista. Välillä kerrottiin menneitä aikoja ja esiteltiin henkilöitä, välillä elettiin nykyisyyttä ja joskus jopa viitattiin tuleviinkin tapahtumiin. Erinäisiä tapahtumia ja sattumuksia sitten riittikin. Milloin rakennettiin omaa mökkiä ja jouduttiin toisten huijaamiksi, milloin käsiteltiin lasten koulunkäyntiä ja heidän kasvamiseensa liittyviä ongelmia. Sitten ollaankin jo kansalaissodan pyörteissä ja pian sen jälkeisessä ajassa. Ja kohta tuleekin sitten ensimmäinen sähkövalo... Kaiken kaikkiaan tavallisen työläisperheen elämä ja sen monenmuotoiset kuviot tulevat kirjassa melkoisen hyvin läpikäydyksi usean vuosikymmenen ajalta. Kirjas alussa syntyvä pikkuinen kun ehtii jo miehen ikään.
Kielellisesti Moreeni on jokseenkin raskasta luettavaa. Kuten jo aikaisemmin totesin, se näyttäisi olleen enemmän sääntö kuin poikkeus näissä suomalaisissa klassikoissa. Viidan erikoisuutena tuntuu olevan runsas luettelointi. Yhtä asiaa kuvaamaan hän on käyttänyt välillä sanoja runsain määrin, jopa niinkin paljon, että lukija alkaa hengästymään. Kuvailuun ja tunnelman luomiseen tämä toimii hyvin. Mutta pitkät “listat” tekevät kirjasta raskaan lukea. Osittain ja paikoitellen ne myös saavat tekstin vaikuttamaan vaikeaselkoisemmalta kuin mitä se lopulta onkaan.
Hitaasti luettavaksi ja mielellään jonkun kevyemmän ja kepeämmän kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti