tiistai 4. helmikuuta 2020

Ari Turunen: Mulkerot

Alkuteos: Mulkerot : patsaalle korotettujen suurmiesten elämäkertoja (2019)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 320
Kustantaja: Into
ISBN: 978-952-351-053-1
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b


*Mitä enemmän ihminen on tappanut tai kiihottanut kansanjoukkoja, sitä todennäköisemmin hänelle on pystytetty patsas.


Mulkerot-kirja sisältää elämäntarinoita kyseenalaisista suurmiehistä, joiden muistomerkkejä yhä vaalitaan eri maailmankolkissa. Esimerkiksi Martti Luther kehotti kristittyjä heittämään siansontaa juutalaisten päälle, ja Iivana Julmalla oli torilla kiehuva pata, jossa hän keitti vastustajiaan.


Donald Trumpin ihailema presidentti Andrew Jackson puolestaan aiheutti 15 000 intiaanin kuoleman, ja Che Guevara kertoi nauttivansa tappamisesta ja haaveili ydinpommin pudottamisesta New Yorkiin - yhden sankari on toisen hirviö.


Arvostettu tietokirjailija Ari Turunen kertoo avartavan tarinan historian suurmiesten saavutuksista. Turuselle merkkihenkilöt eivät ole sankareita vaan pahoja poikia, joita kaikkia yhdisti yksi ja sama piirre: heidän kanssaan ei kannattanut olla eri mieltä.*



Turusella on hyvä tyyli kirjoittaa. Se on persoonallinen ja rento, vaikka kyseessä onkin melkoinen tietopaketti. Hän esittelee monia tunnettuja ja vähemmän tunnettuja miehiä, jotka ovat vaikuttaneet maailman historiaan kukin omalla tavallaan. Monista näistä opin paljon uutta tämän kirjan myötä. Pakko sanoa, että jokunenkin sankarimyytti murtui tätä kirjaa lukiessa.


Hieno ja mielenkiintoinen kirja. Suosittelen uteliaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti