tiistai 11. helmikuuta 2020

Niilo Aikio / Jávrri-Juhán Niillas: Niga : novellikokoelma

Alkuteos: Niga (2015)
Kuvittaja: Marketta Nilsen
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 143
Kustantaja: Nema
ISBN: 9789526842219
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Niga #1
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 9, 31, 41 ja 42


*Niga-nimisen saamelaispojan lapsuuden ja nuoruuden tapahtumat sijoittuvat 1940-50-luvulle. Kirjan 25 novellia pohjaavat todellisiin tapahtumiin saamelaisperheen elämässä. Perhe saa toimeentulonsa metsästyksestä ja kalastuksesta syrjäisessä erämaakylässä. Perheeseen kuuluvat Jouni-isä, Elle-äiti ja vilkas Niga-poika, joka on touhussa kuin touhussa mukana, vaikka ei aina olisi niin toivottuakaan. Näin tuleva erämies saa mukaansa elämän varrelle tietoa ja taitoa, joita hän Lapin erämaassa tulevaisuudessa tarvitsee.


Saamelaiskirjailija Niilo Aikio on itse elänyt kirjan päähenkilön Nigan tavoin lapsuutensa ja nuoruutensa Pulmankijärven erämaakylässä tuona samana ajankohtana ja hänellä on aito kosketus kirjansa olosuhteisiin. Kirjailija onkin pystynyt luomaan kuvauksissaan eläviä näkymiä entisaikojen paikoista ja olosuhteista. Hänen värikäs ja sujuva kielensä loihtii silmiemme eteen uskomattomia ja jännittäviä tapahtumia, jotka kiehtovat erilaisuudellaan ja aitoudellaan. Kalastukseen, riistanpyyntiin ja karjanhoitoon kuuluvat toimet Aikio osaa omakohtaisen kokemuksen perusteella kuvata tarkasti ja asiantuntevasti.


Taiteilija Marketta Nilsen on luonut jokaiseen novelliin kuvan, joka kuvastaa novellin tapahtumia taiteilijan silmin nähtynä. Tavoitteena on auttaa nuorta lukijaa sukeltamaan Nigan maailmaan ja huomaamaan, miten jännittäviä ja hauskoja tapahtumia nuoret kaverit kehittelevät myös taajamien ulkopuolella. Kun on mielikuvitusta ja tervettä uteliaisuutta, ei aika koskaan käy pitkäksi. Kirjaa lukiessa ihminen astuu maailmaan, jossa Nigan seurassa voi vaeltaa aikaan ja maailmaan, jota nykysaamenmaassa ei enää tavoita.*




Niga on aika suoraviivaista kerrontaa. Arkipäiväisiä asioita, niiden kuvausta ja ripaus saamelaista ajatusmaailmaa. Lapsen maailman tapahtumia, joissa pienikin asia on merkityksellinen tai sen merkitys on erilainen kuin aikuisella. Nopealukuista ja melko kevyttä. En pitänyt siitä, miten iättömäksi Niga jäi. Minulla ei ole aavistustakaan onko hän kirjan novelleissa 7-vuotias vai vanhempi. Vaiko jopa nuorempi? Ehkä trilogian toisessa osassa tämä selviäisi paremmin. Kuvitus on mukava lisä.


Tunnustan lukeneeni tämän kirjan vain, jottai sain Helmet-lukuhaasteen kohdan täytettyä. Tämä ei olisi ollut ensimmäinen valintani, mutta varausjono haluamaani kirjaan oli melkoisen pitkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti