torstai 27. helmikuuta 2020

Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet

Alkuteos: 色彩を持たない多崎つくると、彼の巡礼の年 [Shikisai o motanai Tazaki Tsukuri to, kare no junrei no toshi] (2013)
Kääntäjä: Raisa Porrasmaa
Lukija: Toni Kamula
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Kesto: 9h 10min, 9 CD-äänilevyä
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-8531-2
Muoto: äänikirja, CD-äänilevy
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 20


*Huippusuosittu kirjailija palaa aiempaan, realistisempaan tyyliinsä. Romaanissa Värittömän miehen vaellusvuodet päähenkilö Tsukuru Tazaki seikkailee myös Suomessa. Tsukuru Tazaki on väritön mies. Hän ei ole onneton, muttei onnellinenkaan. Tsukurun menneisyydessä on kivulias tapahtuma: tiivis ystäväjoukko on sulkenut hänet ulos ilman minkäänlaista selitystä. Tsukuru on järkytyksen seurauksena jäänyt elämässään yksin. Hän kuitenkin tapaa naisen, joka rohkaisee häntä selvittämään, miksi ystävät hylkäsivät hänet. Näin alkaa Tsukurun vaellus menneisyyden hämäriin kerroksiin, ja Suomeen, jonne yksi entisistä ystävistä on muuttanut.*



Pidän kovasti myös Murakamin realistisemmasta tyylistä. Hänen kerrontansa on rentoa ja kuvailevaa. Se viipyilee pienissä asioissa, arjen kauneudessa. Hän kuvaa tarpeellisen, jättää ylimääräisen pois ja lukijan mielikuvituksen varaan. Hän luo maiseman ja maailman, johon on helppo astua sisään ja samaistua. Ja silti siinä maailmassa on jotain taianomaista ja kiehtovaa.


Tsukurun tarina on lähes uskomaton. Kuinka kukaan voisi noin vain hyväksyä hylätyksi tulemisen ja elää sen kanssa vuosikausia? Sitten muistamme, että tapahtumat sijoittuvat Japaniin… Äkkiä se onkin mahdollista. Onneksi japanilaiset ovat vapautumassa oman kulttuurinsa menneisyydestä ja niin lopulta Tsukurukin uskaltaa lähteä kaivelemaan menneitä. Sieltä paljastuukin sitten varsin yllättävä maailma ja totuus. Matkalla menneisyyteensä Tsukuru kohtaa myös nykyisyytensä ja tulevaisuutensa. Niissäkin riittää selvittämistä. Matka menneisyyteen sentään tulee selväksi ja auttaa nykyisyyden ymmärtämisessä. Viimein tämä väritön mies alkaa ymmärtämään, mitä hän oikein haluaakaan ja ettei hänen elämänsä suinkaan ole väritöntä.


Kamula on hyvä lukija. Hän ääntää selvästi ja häntä on mukava kuunnella. Peukkuja hänelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti