torstai 20. helmikuuta 2020

David Eddings: Tulikupolit

Alkuteos: Domes of Fire, book one of the Tamuli (1992)
Kääntäjä: Pasi Punnonen
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 619
Kustantaja: Karisto
ISBN: 9512341158
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Tamulin taru #1
Peukku: q^^
Huom: jatkoa Eleniumin taruun
Lukuhaaste 2020: 6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella (6/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 6, 9, 38 ja 44
Lukulistalta: 18

*Tulikupolit aloittaa kolmiosaisen Tamulin tarun, joka jatkaa Eleniumin tarun mahtavaa seikkailufantasiaa ritari Sparhawkista ja hänen kumppaneistaan.

Kaukaisesta Tamulin keisarikunnasta saapui kuningatar Ehlanan hoviin lähettiläs, joka kertoi kotimaataan uhkaavista hirviöistä ja pahan hallitsemasta taikuudesta. Ritari Sparhawk oli keisarikunnan viimeinen toivo, ja häntä rukoiltiin sinne avuksi.

Ritari Sparhawk ja hänen kuningattarensa lähtivät pelastusretkelle kaukaiseen idän valtakuntaan. Mukanaan heillä oli vain muutama uskottu soturi sekä ritari Berit, naissoturi Mirtai ja Talen, taskuvaras. Vaarallisen taipaleen päässä odotti Tamulin loistelias, kiehtova hovi - ja suurin vaara, jonka Sparhawk oli koskaan kohtaava.*



Muutaman vuoden tauon jälkeen palasin ritari Sparhawkin maailmaan. Onneksi kirjan alussa on eräänlainen johdantoluku, joka kertaa pikaisesti koko Eleniumin tarun päätapahtumat. Täysin puskasta ei siis lukijan tarvitse lähteä, vaikka pieniä ongelmia käynnistymisessä onkin.

Osa käynnistymisen ongelmista johtuu siitä, että kirjassa on todella paljon henkilöitä. Osa tärkeämpiä kuin osa, kuinkas muuten. Kaikille on kuitenkin pyritty antamaan jotain tekemistä ja jonkinlaista osaa, joten koko ajan vilisee mukana ainakin kymmenen “tärkeää” hahmoa. Tämä ei anna kovinkaan suuria mahdollisuuksia hahmojen kehitykselle… Etenkin kun kirja vielä viilettää tapahtumasta toiseen. Tai siis, kiiruhtaa eteenpäin matkalla jolle se lähtee.

Tulikupolit on eräänlainen matkakertomus. Se on jaettu lyhyempiin osiin, joista jokainen keskittyy eri maan alueelle. Ensin lämmitellään Eleniassa, sitten parin seuraavan osion aikana matkustetaan kohti Tamulia ja koetaan seikkailuja matkalla. Viimeisessä osassa ollaan sitten itse Tamulin valtakunnassa, jossa päästään heti sisälle erikoisen hovin vilinään.

Hitaasti kehkeytyvää fantasiaa, jossa on mukana paljon, paljon politikointia. Eikä suinkaan parane unohtaa jumalia ja magiaa. Tämä kirja on tunnelmointia, ei pelkkää räiskyvää toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti