sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Katherine Dunn: Petomaista rakkautta

Alkuteos: Geek love (1989)

Kääntäjä: Kristiina Rikman

Ilmestymisaika: 1991 (ko.painos)

Kustantaja: Art House

Sivumäärä: 365

ISBN: 9518840806

Muoto: Sid.

Peukku: q^^



*Katherine Dunnin Petomaista rakkautta on uuden amerikkalaiskertojan originelli voimannäyttö.


Petomaista rakkautta on tarina Olympia Binewskistä, kyttyräselkäisestä albiinokääpiöstä ja Tivoli Fabulonista. Tarina Alista ja Lilistä, Binewskin sirkusperheen isästä ja äidistä, jotka siittävät ja synnyttävät itse oman esiintyjäkuntansa. Se on tarina heidän rakkaudella kasvattamistaan ja määrätietoisesti kouluttamistaan lapsista: Olympiasta, tivolin kovaäänistytöstä, Electrasta ja Iphigeniasta, pianoa soittavista siamilaiskaksosista, Fortunatosta joka näyttää niin normaalilta, että perhe on hylätä pojan ennen kuin hänen hämmästyttävät tahdonvoimansa paljastuvat… Se on tarina Arturo Akvaariopojasta, jonka messiasmainen karisma synnyttää maanlaajuisen kultin persersseine lieveilmiöineen.


Ja se on tarina Olympian lähes normaalista tyttärestä, jonka vähäinen luonnonoikku – sievästi kaareutuva häntä – pakottaa valintatilanteeseen, josta vain petomainen äidinrakkaus voi hänet pelastaa.


Katherine Dunnin Petomaista rakkautta on mukaansatempaava romaani, jonka uskomaton henkilögalleria panee lukijan punnitsemaan uudelleen käsityksiään siitä mikä on >>normaalia<< ja mikä ei.*




En ole täysin varma siitä, mikä tämä kirja oikeastaan on. Muuta kuin outo. Sen sivuilla on mystisiä henkisiä voimia, kummallisia geneettisten kokeiden tuloksia sekä normaalia elämää. Mukaan mahtuu tivolielämän jännitystä kuin myös murhien suunnittelua unohtamatta hulluja lahkolaisia. Kokonaisuus on todellakin hämmentävä.


Tarinaa kertoo Olympia, albiino kyttyräselkäinen kääpiö. Hän on kasvanut keskellä tivolia ja saanut nähdä sen elämän hyvät ja oudot puolet. Kuin myös perheensä kummalliset välit... Osa tapahtumista on nyt, kun Oly elää yksin huolehtien äidistään ja tarkkaillen tytärtään. Osa taas on hänen muistikirjojaan, joista paljastuu koko kummallinen tarina.


Julma. Outo. Hämmentävä. Julma. En kyllä todellakaan kutsuisi mitään tästä rakkaudeksi.


Kirjan tyyli on jotenkin sekava ja hyppivä. Pitkät pätkät on sijoitettu saman otsakkeen alle, mutta tapahtumat ja se, ketä milloinkin seurataan, vaihtelevat yllättävästi. Lisäksi kirjan ulkoasussa on paljon, paljon kirjoitusvirheitä ja muita hämäryyksiä, jotka tekevät lukemisesta raskasta.


EN suosittele.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti