perjantai 29. marraskuuta 2019

Jens Henrik Jensen: Pimeän miehet

Alkuteos: De mørke mænd (2014)
Kääntäjä: Sanna Manninen
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 458
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-42722-4
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Oxen #2
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 18, 29, 35, 36, 40 ja 49
Lukulistalta: 72


*Ajojahti on alkanut - kuka on ystävä ja kuka vihollinen?


Niels Oxen, Tanskan palkituin sotaveteraani, työskentelee tekaistun identiteetin turvin jyllantilaisessa kalankasvattamossa. Vaikka syrjäseudun rauha tekee traumojen runtelemalle mielelle hyvää, mies on edelleen vainoharhainen ja näkee karmeita painajaisia.


Oxenilla on onneksi salaisuus, valttikortti joka ainakin toistaiseksi turvaa hänen henkensä. Mutta Nyborgin linnan museonjohtajan teloitusmurha käynnistää väkivaltaisten tapahtumien vyöryn, ja Oxen huomaa olevansa ihmismetsästyksen kohde. Takaa-ajetulla veteraanilla on vain kaksi vaihtoehtoa: painua maan alle - tai hyökätä. Hän liittoutuu entisen työparinsa tiedusteluagentti Margrethe Franckin kanssa uhmatakseen vuosisatoja vanhaa salaista valtaverkostoa.


Pimeän miehet on Oxen-sarjan toinen osa, jatkoa lukijoiden suuren suosion saavuttaneelle Hirtetyille koirille.*





Jensen osaa kirjoittaa kirjan, joka pitää lukijan otteessaan. Teksti on vetävää, napakkaa ja iskevää. Se soljuu helppolukuisena eteenpäin ja keskittyy olennaiseen. Tähän lisätään juoni, joka yllättää ja kutkuttaa, niin ollaan jo todella pitkällä. Mikä parasta, sarjan toinen osa toimii varsin mainiosti myös itsenäisenä teoksena. Tai ainakaan edellistä osaa ei ole tarvinnut juuri lukea päästäkseen mukaan kärryille. Itse ainakin luiskahdin kirjan maailmaan todella kevyesti.


Oxenin maailma on mielenkiintoinen. Faktaa ja fiktiota sekoitetaan sopivassa suhteessa niin, että kirjan tapahtumat ja taustat voisivat mainiosti olla tosia. Minun on helppo kuvitella, että Tanskassa elelisi joukko vaikutusvaltaisia ihmisiä, jotka koettaisivat ohjailla maailman menoa. Samoin on helppo uskoa epävakaaseen sotasankariin.


Jensenin hahmot ovat kiintoisia. Heillä on omat ongelmansa, omat motiivinsa. Ja ne pureutuvat hyvin yhteen. Ne myös paljastuvat lukijalle sopivassa suhteessa. Koko ajan saa jännittää mitä seuraavaksi tapahtuu ja kuinka sankareille käy.


Kovasti jään odottelemaan sarjan kolmatta osaa. Toivottavasti sen suomennos ilmestyy tulevana vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti