lauantai 30. marraskuuta 2019

Karo Hämäläinen: Yksin

Alkuteos: Yksin : romaani Paavo Nurmesta (2015)
Lukija: Jukka Pitkänen
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Kesto: 6h 28min, 6 CD-äänilevyä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-41902-1
Muoto: äänikirja, CD-äänilevy
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 5, 18, 35, 36 ja 43
Lukulistalta: 73


*Mestarillinen romaani urheilijasta, joka pystyi mihin tahansa.


Yksin on romaani Paavo Nurmesta, yhdestä myyttisimmästä suomalaisesta, ja tämän tilinteko saavutuksistaan ja pettymyksistään. Teos kertoo häviämisen pelosta, varman päälle laskemisesta, menetetyistä mahdollisuuksista ja katkeruuden tunteesta.


Romaani kiertää kaaren Nurmen lapsuudesta vanhuuden päiviin ja kuvaa yksinäisen miehen elämäntaivalta. “Romaanin suhde todellisuuteen on samankaltainen kuin Wäinö Aaltosen Paavo Nurmesta veistämän patsaan. Olen kohottanut, kärjistänyt ja tulkinnut todellisuutta niin kuin Aaltonen tehdessään Nurmesta antiikin esikuvan mukaisen jumalpatsaan, muuttaessaan hänen askeleensa tasa-astunnasta kevyeksi päkiäkosketukseksi”, Karo Hämäläinen toteaa teoksensa jälkisanoissa.*



Hämäläinen osaa kirjoittaa. Hänen käyttämänsä kieli on rikasta ja kuvailevaa. Se piirtää hienon kuvan miehestä, joka ei tuntunut muuta osaavan tehdä kuin juosta. Minusta tuntui siltä, että pääsin Nurmen pään sisään. Osaksi hänen ajatuksiaan ja olemustaan. Jotenkin lähelle, mutta silti juuri ymmärryksen rajalle. Sillä eihän kukaan voi lopulta täysin ymmärtää toista.


Yksin on kiinnostava elämänkertakertomus miehestä, joka oli aina yksin. Ei ehkä osannut mitään muuta ollakaan, sillä hänellä oli oma maailmansa - juokseminen. Se on kertomus lapsuudesta, huippuvuosista ja uran jälkeisestä elämästä. Kattava katsaus suuren miehen koko elämään. Suositeltavaa luettavaa/kuunneltavaa myös sellaisille ihmisille, joita urheilu ja urheilijat eivät tavallisesti kiinnosta. Minut se ainakin nappasi mukaansa.


Lukijana pidin Jukka Pitkäsestä. Hänen äänensä on mukavan kuuloinen ja tyylinsä lukea rauhallinen ja helposti seurattava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti